[男人之苦]因為生唔生仔,頭先同老婆炒左大鑊

683 回覆
2217 Like 40 Dislike
講撚真 又想香港地多d真香港人 又唔肯生 咁咪被班大陸人霸佔哂d地方囉
係呀 唔生自自然然全港都係真香港人啦
呢方面都無共識學乜撚野人結婚
人地堅持要生既咪幫佢搵個有本事既老公達成佢心願囉
你唔鍾意人生仔既咁你咪講明生左唔會負責
佢係咁撚鍾意生仔既咁咪由佢自己生自己養囉
學咩人屌鳩個老婆

爬文啦八婆,婚前一早講好左唔生先結,係我老婆反口

女人善變唔係唔知呀?
人地口講話唔生,去到高齡產婦、見到啲同年生人個個淨係講湊仔經個陣、親戚老豆老母俾說話佢聽,自然會心思思諗要生仔

你無權剝奪任何人出生同生育權力
一係你咪同佢扑野,一係就戴綠帽

再講你只係一個廢柴,無錢無能力令「有可能出現既孩子」學習如何係呢個亂世生存甚至成為贏家,而係人地未黎到呢個世界就認定佢係同你一樣咁失敗,做父母唔係睇自己可以係起點線俾到佢啲乜,而係往後教到佢啲乜

講真個世界點都係會滅亡,環境只會愈來愈差
生仔唔係為左俾快樂佢而生
而係對你性行為所造成既後果負責

所以話 女人真係麻撚柒鳩煩
好文共賞 轉自https://lihkg.com/thread/356490/page/1

35歲 你因為身體越來越差
加班越來越少
晉升的速度也越來越緩慢
那天下班,媳婦(大陸叫自己老婆做媳婦)告訴你
孩子要上幼兒園了
雙語的一個月3000
你皺了皺眉頭,那邊就已經不耐煩了
“四單元的老王家孩子,一個月6000”
“你已經這樣了,你想讓孩子也輸?”
你沒說話,回屋給媳婦轉了6000塊錢
這筆錢,你原本打算給自己過個生日,買個新電腦
38歲,孩子上了一年級
老師說一年級最關鍵,打好基礎很重要
你笑著說,是是是,老師您多照顧
新生接待的老師看著你不明事理的臉
給你指了一條明路
“課外輔導班,一個月2200”
40歲的時候,孩子上了三年級
老師說,三年級,最關鍵,承上啟下很重要
你笑著說:是是是,正打算再報個補習班
44歲,孩子上了初中
有一天回到家,她對你說
爸爸,我想學鋼琴
你沒什麼猶豫的
你以為這些年,你已經習慣了
但那句“爸爸現在買不起”你始終說不出口
好在孩子比較懂事
她說:爸爸沒事,要不我先學陶笛也可以
你看著這麼懂事的孩子,卻開心不起來
46歲,孩子上了一個不好不差的高中
有一天你在開會,接到了老師的電話
電話裡說你的孩子在學校打架了
叫你去一趟
你唯唯諾諾的
和那個比你還小5歲的領導請了個假
到學校又被老師訓了一通
無非台詞就是那一句
你們做家長的就知道工作,能不能陪陪孩子
你看著這個老師,有點可笑
好像當時說:
家長在外辛苦點
多賺點錢讓孩子多補補課的和他不是一個人
50歲,孩子上了大學
很爭氣,是一個一本
他學的專業你有點看不懂
你只知道工作不一定好找
而且學費還死貴
你和他深夜想聊聊
準備了半斤白酒,一碟花生米
你說著那些曾經你最討厭的話
還是要為以後工作著想
挑個熱門的專業
活著比熱愛重要
你們從交流變成了爭吵
你發現,你老了
老到可能都打不過這個18歲的孩子
你說不過他,只能說一句:我是你爸爸!
孩子看著你,知道再怎麼爭辯都沒用
這場確立你最後威嚴的酒局不歡而散
你聽的不真切
在孩子回自己屋的路上好像叨叨了一句
“我不想活的像你一樣”
怎麼就哭了呢? 50歲的人了
一定是酒太辣了,對不對
一定是酒太辣了
55歲,孩子工作了,似乎有一點理解你了
但你卻反了過來,你說不要妥協
56歲,孩子也結婚了
你問他喜歡那個姑娘麼
他愣了愣說:喜歡吧
60歲,辛苦了一輩子,想出去走走
身邊的那個人過了30年
你依舊分不清到底喜不喜歡
你們開始規劃旅遊路線
這麼多年了
你們還是存在分歧,還是在爭吵
某個瞬間,你覺得
這樣可能也挺好
一切都準備好了
兒子說:爸媽,我工作太忙了
可以幫我照顧一下孩子麼
你們退了機票,又回到了30年前
70歲,孩子的孩子也長大了,
不用天天操心了
你下定決心說:一定要去玩一趟
可是手邊的拐杖
只能支持你走到樓下的花園
75歲,你在醫院的病床上
身邊聚滿了人,
你迷迷糊糊的看見醫生搖了搖頭
周圍那些人神情肅穆
你明白了,你要死掉了
你沒有感到一絲害怕
你突然問自己,
我到底是什麼時候死掉的呢?
你想起來30歲的那場婚禮
原來,那時候,你就死掉了吧
依照慣例 死前的3秒,
你的大腦要走馬燈 倒敘你這75個年頭的一生 畫面一張一張的過
1秒 2秒 兩秒過去了 你面無表情的看著這兩秒內的回憶
第3秒 突然你笑了
原來已經回到了15歲的那一年 你看見一個男孩 他叼著一袋牛奶,
背著書包 從另一個女孩家的陽台下跑過 那個男孩朝窗戶裡看了看
那是15歲的你暗戀的那個女孩子
你想不起來她長什麼樣子了
最後一秒你努力的回憶著
然後終於笑了出來
3秒過去了 身邊的人突然間開始嚎啕大哭 你可能聽不清了
你最後聽到的嘈雜的聲音
是一群十五六的少年
起著哄說的 答應他 答應他 答應他
唔係超有錢就咪撚生啦,而家成個社會氣氛都令人唔開心,個風氣係鼓勵你越仆街越上到位
學咩人屌鳩個老婆

女人善變唔係唔知呀?
人地口講話唔生,去到高齡產婦、見到啲同年生人個個淨係講湊仔經個陣、親戚老豆老母俾說話佢聽,自然會心思思諗要生仔

再講你只係一個廢柴,無錢無能力令「有可能出現既孩子」學習如何係呢個亂世生存甚至成為贏家,而係人地未黎到呢個世界就認定佢係同你一樣咁失敗,做父母唔係睇自己可以係起點線俾到佢啲乜,而係往後教到佢啲乜

睇幾次都唔明呢句 你無權剝奪任何人出生 想點你話大左肚諗緊生唔生就話姐 而家精都未受
定係條友想講樓主命中注定有3個仔2個女 無權唔仆野唔比佢地比世
結左婚半年,另一半成日都話想追返個,目標係兩個,我次次都不置可否

計過數,係負擔到既,最主要係睇香港前景唔想生仔

大佬呀,大陸日日殖民緊香港,新一代一定會係高競爭下環境成長,咩學前班、playground、興趣班、補習;大過左又要職場做奴隸,放工睇住大陸強姦香港既新聞。

有童年咩?成年後又有咩人生意義?

我唔想仔女無童年呀,同時我好驚仔女長大後會怨我生佢地出黎受苦;屌你,你條八婆明唔明呀?

外父外母話要抱孫所以就要生 ,你用常識判斷下啦,唔係買玩具呀,養既係我地兩公婆咋

炒完大鑊,依家一個人係西九海皮冷靜緊

我明你講乜我支持你
其實唔止香港而家個世代細路出世呢個年代大把人有碩士 到佢長大後可能碩士先等如而家大學畢業
由入幼稚園開始爭崩頭 到三十都唔知儲唔儲到首期
除非你打算供到佢大學畢業預埋首期畀佢 唔係嘅話佢畢業就為儲首期還 loan 苦惱
除非佢一世幫業主供樓

不過你
小心畀人話五毛盲踩香港分化港人
假設你個仔未來讀唔到書,又要俾錢送佢出國讀書,跟住幫佢俾首期又一筆,俾我真係不了
一句講哂 窮人生仔正仆街
識教既人唔生
D無文化生番、大陸婆、mk仔女就係咁生
身邊朋友話 唔生
但老實講 有小朋友會令家庭更完整
你生 起碼生2個 如果有咩事 2個可以分擔
利申:9up

乜叫令家庭更完美?有乜事分擔即係生嚟防老?
為完整自己所謂嘅家庭同生仔防老嘅人好撚自私

除非你會每個仔女送層樓佢哋咁我收返
好老實,以前讀中學已經決定要生兩個
但到左今時今日,明白左係普通家庭出生條路都真係幾難行,我地唔可以因為自己一己私欲就生個細路出黎受苦,應該全面審視自己經濟狀況,識唔識教而設身處地諗下如果自己係個細路,出生係呢個家庭會唔會覺得幸福,如果答案係yes,就可以考慮生。
雖然我真係好中意細路,但佢始終係人,唔想因為自己開心而失手造成其他人既一生痛苦 所以決定左要有能力供到佢地出外國讀或者本地國際學校先生
一句講哂 窮人生仔正仆街

根本大部分經濟學研究都話現今社會上游係非常難 萬中無一 根本就係輸贏都在起跑線

唔係有錢有權有勢人生仔真係害人
表示由細到大老母同我講唔好生

大家成日講如果美斯出生係香港會點。所以我會覺得生仔好大責任,我會希望俾佢可以試到唔同嘅野,如果佢有天份同興趣就引導佢發展呢方面。。。。。下省一千字

諗到最尾都係算9數啦(除非你好有錢
咩叫無權剝奪任何人出生同生育權力
而家連肧胎都未有得精同卵咋wo
咁講法連打飛機同戴套都唔得啦
生唔生
最重要係養唔養到
經濟穩定
有錢儲到
無咩大開支
有信心教好佢
有時間照顧佢
生係無咩問題

你話果啲補習興趣班其實唔係必須
怕競爭大唔生
有咩地方無競爭
教識佢競爭唔係最重要
有好品德但競爭中輸左佢都會有美好嘅人生

你兩個慢慢傾下啦
學咩人屌鳩個老婆

女人善變唔係唔知呀?

嘩真係癡撚線,大家明明有共識先結婚,依家佢反口個責任反而係我度?

仲要扯埋咩剝奪佢生育權利,難道我冇選擇唔生育的權利嗎?你地唔係提倡男女平等嘅咩?

如果我生到 個仔女好似你咁真係死咗佢好過

男女平等?你有子宮咩依家?男女幾時有平等過?
人地死都要生既你最多咪有權唔扑佢
人地要生既話不論個骨肉係咪係既都唔關你事啦
咁咪唔好埋佢單囉,你都係唔想有多個人洗你錢姐
扮乜撚野偉大唔想人受苦
你咁唔想人受苦既一早去產房滅世啦
依家你係做生仔嗰個咩?

肚都未大就唔俾人生,唔叫剝奪叫咩?
現在只有最窮和最有錢的才會計劃生仔;普通有錢的,將來個仔大過咗一定會怨...香港的現況絕對係fuck up咗,如果係一隻game,一早便要end game、reset,再從新玩過。窮和有錢的人已瘋狂開cheat和開外掛,但普通的人卻扮視若無睹,奴性強到一點反坑的勇氣也沒有,還默默地在玩...
結左婚半年,另一半成日都話想追返個,目標係兩個,我次次都不置可否

大佬呀,大陸日日殖民緊香港,新一代一定會係高競爭下環境成長,咩學前班、playground、興趣班、補習;大過左又要職場做奴隸,放工睇住大陸強姦香港既新聞。

我唔想仔女無童年呀,同時我好驚仔女長大後會怨我生佢地出黎受苦;屌你,你條八婆明唔明呀?

外父外母話要抱孫所以就要生 ,你用常識判斷下啦,唔係買玩具呀,養既係我地兩公婆咋

離婚羅 人生觀唔同 佢同你離婚都無可厚非

個畫面好 man, 好浪漫
我想坐你隔離同你吹風
利申: 巴
認真離開左香港先好諗
而家做香港人好撚絕望
現在只有最窮和最有錢的才會計劃生仔;普通有錢的,將來個仔大過咗一定會怨...香港的現況絕對係fuck up咗,如果係一隻game,一早便要end game、reset,再從新玩過。窮和有錢的人已瘋狂開cheat和開外掛,但普通的人卻扮視若無睹,奴性強到一點反坑的勇氣也沒有,還默默地在玩...

而家冇乜真中產
窮人有人幫
有錢佬有政客律師幫

肚都未大就唔俾人生,唔叫剝奪叫咩?

係唔係hi大左 樓主有話過如果佢老婆唔同佢一齊 之後搵其他人生會唔比咩
仲有人地而家係唔制做責任出來 你diu咩人唔負責任
覺得你老婆好慘,女性想生仔,無論從生理定心理角度出發都係好正常。結婚生子係夫妻正常途徑,邊個會估到同你結婚之後居然連生仔咁基本既要求都唔可以達成。你一開始已經唔打算生仔,應該係結婚前同你老婆講定,達成共識先結婚。

話乜撚野完整家庭而生仔既父母真係好撚自私。
屌你老母訓撚醒未呀,呢個時勢生小朋友真係好戇鳩。
小朋友又大壓力,大過左香港又變垃圾,生黎受苦,你有無諗過下一代呀屌你老母!
我都唔想生
但男朋友想生
唔敢同佢講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞