[男人之苦]因為生唔生仔,頭先同老婆炒左大鑊

685 回覆
2227 Like 40 Dislike
結左婚半年,另一半成日都話想追返個,目標係兩個,我次次都不置可否

計過數,係負擔到既,最主要係睇香港前景唔想生仔

大佬呀,大陸日日殖民緊香港,新一代一定會係高競爭下環境成長,咩學前班、playground、興趣班、補習;大過左又要職場做奴隸,放工睇住大陸強姦香港既新聞。

有童年咩?成年後又有咩人生意義?

我唔想仔女無童年呀,同時我好驚仔女長大後會怨我生佢地出黎受苦;屌你,你條八婆明唔明呀?

外父外母話要抱孫所以就要生 ,你用常識判斷下啦,唔係買玩具呀,養既係我地兩公婆咋

炒完大鑊,依家一個人係西九海皮冷靜緊
身邊朋友話 唔生
但老實講 有小朋友會令家庭更完整
你生 起碼生2個 如果有咩事 2個可以分擔
利申:9up
身邊朋友話 唔生

但做父母既又要辛苦搵錢養多兩個,個仔又要辛苦去就社會步伐
同意樓主
兩公婆應該要有商有量,好好地同佢講下你既唸法。 香港地唔生好過生。
我上年生左個仔。個仔一出世唔夠三個月我地就移民左去澳洲。(但係我就之前係澳洲讀書同住過一排既)

而家諗住下年追多個。

我就希望生三個。老婆就話最多兩個
除非有能力移民
否則
生仔正仆街
呢幾年我都有同個女講:有能力一定要離開香港。
本來我都有同樓主相同嘅睇法。
仲乜要帶一個新生命來呢個痛苦嘅世界。
完全認同 唔係生唔生既問題 係生完出黎佢地生活得好唔好
如果係其他地方都可以考慮下 香港不了

利申 : 90後可憐蟲
身邊朋友話 唔生

養兒防老既觀念可能已經過時

今時今日你睇下幾多人要父幹先搞得掂
兩公婆應該要有商有量,好好地同佢講下你既唸法。 香港地唔生好過生。

結婚果時大家共識係唔生,但老婆耳仔軟成日受人影響
本來我都有同樓主相同嘅睇法。
仲乜要帶一個新生命來呢個痛苦嘅世界。

海皮飲左六罐啤酒,唔想返屋企
唔撚想生啊dllm
兩邊都話生,諗過走去扎,冇人知
唔撚想生啊dllm

癡孖筋,又唔係你地養,又係咁叫人生
識諗啊
唔撚想生啊dllm

好想扎,一了百了
我上年生左個仔。個仔一出世唔夠三個月我地就移民左去澳洲。(但係我就之前係澳洲讀書同住過一排既)

而家諗住下年追多個。

澳洲好好,始終空間大d,政府又唔會點搞你
唔撚想生啊dllm

好想扎,一了百了

你係絲?唔好衝動商量下先
如果你想對抗大陸溝淡,應該生wor
你唔生咪即係加速緊大陸溝淡香港

而家諗住下年追多個。

澳洲好好,始終空間大d,政府又唔會點搞你

唔好生 我都唔想比人生出黎
如果你想對抗大陸溝淡,應該生wor
你唔生咪即係加速緊大陸溝淡香港

完全冇可能抵抗到
送個仔去死
同大陸一齊有咩受苦呀,
講到咁慘,不要留係香港到,移民啦
生完起碼要幫個仔FULLPAY 到層樓先.. 否則既話都係不了
雖然我同男朋友都好鍾意小朋友
但我地打份牛工真係養唔起...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞