[柒同型真係一念之間]Nissan juke

87 回覆
6 Like 8 Dislike

喼呢方面我依家搭唔到你,冇空喼係手

駕駛感覺?
有細車既靈活,同時車身比細車高,泊車好方便
原廠唔加野既話隔音比一般車差,但都接受到

可靠性方面好ok,我果架13年車定期去原廠做保養,完全唔覺有問題(但換咗兩次皮帶,唔知正唔正常)

另外要留意呢架野好難裝GPS/電話架,因為佢dashboard 係曲面;同埋如果你買車時冇霧燈,可以上裝買套kit就得,齋裝兩個霧燈就得,好快手(因為架車本身已經拉好線比霧燈)

好詳細 唔該哂巴打
多謝你
比你講到好心動 大玩具等我呀

鐘意就買啦,老實講如果我返香港之後要買車既話,好大機會買返呢架

不過唔好拎呢架野嚟玩off-road ,死硬

正有road trip嘅打算 點解咁講
唔會太長途,2,3個鐘車程都死硬?

Off-road 喎,即係越野,始終佢唔係越野車,你要佢上山下去好似Jeep 咁係冇可能,但都好過一般私家車(最好就買4WD 版)

你正常係馬路揸就所謂

哦明白了
其實本來係有興趣jeep車 好平 但平到有啲古怪
12-14年jeep 行得5-8萬km講緊只係7萬幾8萬hkd
又上網聽講佢小問題好多 多到一年要入幾次廠 連新車都無可避免
所以考慮完就再搵搵然後就醒起Juke依架車
爸打介唔介意透露少少你係邊度揸 有冇帶過juke去邊度road trip玩過

唔自爆啦

呢架野你正正常常行馬路,有定期做保養既話基本上唔駛煩(我試過行咗15k 先去做保養,比廠屌話出咗事保險唔保,但果次都只係換油咩都冇搞)

同埋點解我叫你買4WD 呢,因為呢架野車身比一般私家車高少少又短少少,你買4WD 既話至少可以行下碎石泥地(我買咗FWD

PS. 買得呢架唔好諗住放二手,差唔多冇市場

諗住到時要賣就蝕少少放比dealer算
Better than nth
Btw我見到佢有turbo版
巴打你話嘅4wd版係幾幾年車開始有?定一開頭13年已經有出4wd?
其實我想買架細細地嘅SUV 1,2個人坐就夠 雖然CX-3, CX-5 依兩架我都鍾意 但係略嫌個樣太無性格 唔啱我 再加上依兩架又over budget
亦諗過Outlander, Tiguan但佢地又太家庭車feel
度嚟度去得返jeep同依架juke
Jeep就唔洗講啦 所以篩選完得返juke bb
Btw其實負皮嘅朋友是咪大多數都因為覺得佢個樣柒
令我諗返起我第一次係街見到依架車都覺得佢好核突 仲心諗到底點解會有人買得落手
但係去到依個moment我就愈嚟愈鍾意依架車
最主要係佢顯眼得嚟唔高調 好有性格同味道
令我諗返起我第一次係街見到依架車都覺得佢好核突 仲心諗到底點解會有人買得落手

唔高調

Btw 你啲圖果架係舊款,15 年之後改咗款,主要係細燈由蕉形改做迴力鏢(內置DRL),同埋尾bumper 改咗樣

呢架野我覺得有大買大,有咩option 都買,反正二手冇咩市場,冇咩機會比你放車

高調咩
巴打有冇曾經試過放車試下水溫
買得Juke既人好多係貪佢既外表,內籠實用性唔大,英國車評網講既,我d同學屋企有juke既話舒適性5分入面比2.5,多唔多野整就英國廠出既有保養開都無咩問題

利申:英國日產廠附近讀書,通街都係日產

日產廠附近買日產車平d架咩?

係呀 因為大部分人都係日廠返工有折扣同埋慳佐運費比其他城市平10%到
屎比對燈成個7字倒轉咁都話型
垃圾
頭頭都覺得怪怪地
呢一年行街見到又覺得幾型
由其係有棍仔玩

唔高調

Btw 你啲圖果架係舊款,15 年之後改咗款,主要係細燈由蕉形改做迴力鏢(內置DRL),同埋尾bumper 改咗樣

呢架野我覺得有大買大,有咩option 都買,反正二手冇咩市場,冇咩機會比你放車

高調咩
巴打有冇曾經試過放車試下水溫

冇諗過放,上網睇過唔吸引
巴打有冇諗過買FJ Cruiser? 呢部都好正

依架我都好想要
次次係街見到佢都好興奮
但Cruiser超哂budget唔洗諗
頭頭都覺得怪怪地
由其係有棍仔玩

無錯
頭頭都覺得怪怪地
由其係有棍仔玩

我反而係一見鍾情,果時係街見到仲特登行去車尾睇下咩型號

其實2wd同awd揸起上嚟感覺差幾遠?
利申新手
頭頭都覺得怪怪地
由其係有棍仔玩

利申新手

我都唔知
不過我呢邊多沙地泥地,試過要推車

我之前架車試過卡底要落車推先出到 但只係普通一個「博」位
你嗰次係點?
頭頭都覺得怪怪地
由其係有棍仔玩

利申新手

我都唔知
不過我呢邊多沙地泥地,試過要推車

我之前架車試過卡底要落車推先出到 但只係普通一個「博」位
你嗰次係點?

夜晚睇唔到路揸咗落沙地

juke b你有冇事
咁有冇擦親架車?
我覺得柒
日本車講平均地靚仔得Mazda

好似有FORD加持

好似有FORD加持

Ford唔係美國車咩
Ford同Mazda有合作?

好似有FORD加持

其實冇。
設計方面其實全部Mazda包辦。包括九十年代Ford最賣得既初代Explorer。
Ford只係提供資金及部分引擎配件。
而且Ford 2008美國經濟大仆之後同Mazda已經分左家。

好似有FORD加持

Ford唔係美國車咩

2008年之前,兩間廠其實好多車係同一部。

好似有FORD加持

Ford唔係美國車咩

2008年之前,兩間廠其實好多車係同一部。

原來是咁 又學到嘢了
多謝巴打
不過就咁睇嚟分道揚鑣之後Mazda發展得比以前更好
好似星戰白兵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞