召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(9)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

個位巴打咪答左你 分清楚乙部係包泊車 調頭 斜路 丙部係路試 你考邊到

唔該曬,原諒我表達唔清楚
我考油塘

油塘係泊左車先 跟住就渣出去考路試 途中會係指定既位叫你做斜路起步同調頭

唔該哂
我學車個陣試過斜路起步冇吊極力子搞到溜後 比師傅屌左一獲

唔係吊到個頭起左先放手制咩?

我唔係喎
我自己斜路起步做法係 打右燈 入1波 右腳踩實brake 鬆手制 左腳吊極力子吊到震車先放brake比油 1波踩過20先轉2波

我做法係 入1波 打右燈 吊極力子 鬆手制放哂極力子再比油20再轉2波
我個陣慣左平路冇吊極力子就鬆左手制先吊極力子,到上斜路就奶野

我學到後期都係咁
試過空波無入 好彩係學
考試果日唔好咁
我有時斜路開車都唔係拉手制
揸多左 我師傅棍van 淨係吊極力子係夠力,唔會溜後
天光道泊l位係咪囉盡左軚,然黎後到車身平衡跟住回返兩手就得?

我驚有時唔知點解無啦啦架車好似偏右/左,搞到要反方向扭返兩手

正常第一野扭盡左,埋到去到。
就扭右兩手,攞番正就ok
紅字未試過
其實大家成日講望盲區擰得唔夠

我元駕個19師傅
cut 線時 淨係叫我 打右燈 望右鏡 擰頭盲區 望返前面 擰右出騎線
跟街車 就叫我 打右燈 望左鏡先 再望右鏡 再擰頭盲區 再中鏡 望前面 擰出

到底邊套先岩

仲有幾日考 好驚肥 駕院個師傅d 細微野又完全唔教

你個街車師父on9
望咁撚多野先cut渣撚到佛誕都未cut到啦
總之你cut邊面就望邊面既鏡同盲點 最多望一下中鏡

仲有望完先好扭軚 唔好一路望一路扭

係啲內街 我會望下左窗 驚有行人出
Cut線真係少用 左鏡
望完右鏡 同盲區 應該唔會仲中鏡
中鏡既車係 係你後面
你cut線都係驚右後有車
你再望中鏡先再扭右出,我覺得會慢左
但樓下有巴打話教科書係咁教

條路唔難 但好不安
見太多人話超車出事
有d又話唔好過或踩雙白 就算兩邊或自己果邊死車 就算無對頭車行埋黎
澤安成條最伏係上白田(1線大埔道) (2, 3線落白田 去盲人中心)
一來多死車 ,二來係工地出入口

慢啲就得
死車無咩問題

主要係因為有大巴或大貨車 要過雙白線過死車
有細車 最多踩線都夠位過

你考幾點?
朝早通常無車
我練開夜晚就勁多

我考12點
我練夜晚都係
我前面有講過
有次我落 有架的士狗果面有死車
佢避撚到逆線咁... 我師傅一腳brake 到底
我已經落左重brake 都無用

之前睇到你但唔記得覆,sor
我覺得睇彩數,如果對面有車就要停
如果自己個邊有死車,我師傅教同死車保持1.3米距離
可以踩雙白黎過死車

祝好運

今日pass左

我果個係考牌 係退休再做番
以前出名係hihi 兒家好似無咁嚴

恭喜晒
你個考官咩樣
我個個瘦底,有少少老老地咁
佢好似好relax,唔係好睇我做動作咁

條路唔難 但好不安
見太多人話超車出事
有d又話唔好過或踩雙白 就算兩邊或自己果邊死車 就算無對頭車行埋黎
澤安成條最伏係上白田(1線大埔道) (2, 3線落白田 去盲人中心)

慢啲就得
死車無咩問題

你考幾點?
朝早通常無車
我練開夜晚就勁多

我考12點
我練夜晚都係
我前面有講過

可以踩雙白黎過死車

祝好運

今日pass左

恭喜晒
你個考官咩樣

佢對腳係縮埋,離哂地。 用膝頭頂個車個櫃桶仔
佢膚色都好黑黑地

條路唔難 但好不安
見太多人話超車出事

慢啲就得
死車無咩問題

你考幾點?
朝早通常無車
我練開夜晚就勁多

我考12點
我練夜晚都係
我前面有講過

可以踩雙白黎過死車

祝好運

今日pass左

恭喜晒
你個考官咩樣

佢膚色都好黑黑地

多謝情迷叉雞巴打你之前解答我
天光道泊l位係咪囉盡左軚,然黎後到車身平衡跟住回返兩手就得?

我驚有時唔知點解無啦啦架車好似偏右/左,搞到要反方向扭返兩手

紅字未試過

係咪第一條線開始扭?
抽到九月一快期
聽日去搞路票先知試場

油塘係泊左車先 跟住就渣出去考路試 途中會係指定既位叫你做斜路起步同調頭

唔該哂

我唔係喎
我自己斜路起步做法係 打右燈 入1波 右腳踩實brake 鬆手制 左腳吊極力子吊到震車先放brake比油 1波踩過20先轉2波

我做法係 入1波 打右燈 吊極力子 鬆手制放哂極力子再比油20再轉2波
我個陣慣左平路冇吊極力子就鬆左手制先吊極力子,到上斜路就奶野

我學到後期都係咁
試過空波無入 好彩係學
考試果日唔好咁

做慣個動作去好d,平路都屌完先鬆手制,慢慢就變左自然反應

你考幾點?
朝早通常無車
我練開夜晚就勁多

我考12點
我練夜晚都係
我前面有講過

可以踩雙白黎過死車

祝好運

今日pass左

恭喜晒
你個考官咩樣

佢膚色都好黑黑地

幫到手就好啦

我考12點
我練夜晚都係
我前面有講過

可以踩雙白黎過死車

祝好運

今日pass左

恭喜晒
你個考官咩樣

佢膚色都好黑黑地

幫到手就好啦

係喎,你考邊條線?

唔該哂

我唔係喎

我學到後期都係咁
試過空波無入 好彩係學
考試果日唔好咁

怕死就永遠都先屌後放

紅字未試過

係咪第一條線開始扭?

我果個係教條線係兩條觸鬚中間開始扭
扭得速度要配合番車速
之前學同考都無試過失手
但你如果係天光道
你小心佢有暗斜 同埋有個位凹左落去

我考12點
我練夜晚都係
我前面有講過

可以踩雙白黎過死車

祝好運

今日pass左

恭喜晒
你個考官咩樣

佢膚色都好黑黑地

幫到手就好啦

係喎,你考邊條線?

大埔道。咁岩琴日無整路
多謝有個貨van司機讓我出
我果陣見你收慢 但我睇定d先出
希望無阻住你

但去到油站個有架26 想cut埋黎
好彩我快過考牌隻腳 印左brake

另外落左去大埔道,行入去白田村
有個伯推住個大櫃係馬路邊
我見到佢 三個車位前就停左
佢推到近我果陣 佢揮手叫我行
我老閪都唔郁 個考牌都望左我4,5次 我都唔理佢地
個伯最後死死氣推
我等佢離開得車尾先開番
但教車話原來考牌果個唔鐘意考生慢慢黎 無耐性

唔該哂

我唔係喎

我學到後期都係咁
試過空波無入 好彩係學
考試果日唔好咁

怕死就永遠都先屌後放

有時怕做站長 塞住人 邊吊邊放手制
右腳有ready 落brake
有無沙駕巴打講下路試有咩注意?
派左石蔭考,想問依條路難唔難
我想問下棍波車,天光道返到試場,熄匙之後應該入乜波?
有無沙駕巴打講下路試有咩注意?

記下d 燈位大約幾時轉
仆街
有冇師兄知道考牌無帶考試信會點
仆街
有冇師兄知道考牌無帶考試信會點

下年請早
我想問下棍波車,天光道返到試場,熄匙之後應該入乜波?

跟指引咪 上斜路入1波 落斜路入後波
實際就入咩都冇所謂 有入到波就得

今日pass左

恭喜晒
你個考官咩樣

佢膚色都好黑黑地

幫到手就好啦

係喎,你考邊條線?

大埔道。咁岩琴日無整路
希望無阻住你

個伯最後死死氣推
我等佢離開得車尾先開番

不過最尾pass到就得啦
派左石蔭考,想問依條路難唔難

聽過最易 但小心街市同盲毛 仲有的士狗同多紅van 突然停或搶位

今日pass左

恭喜晒
你個考官咩樣

佢膚色都好黑黑地

幫到手就好啦

係喎,你考邊條線?

大埔道。咁岩琴日無整路
希望無阻住你

個伯最後死死氣推
我等佢離開得車尾先開番

不過最尾pass到就得啦

個心都懾懾地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞