[秒經] 2000-2010 有邊套動畫值得推介?

430 回覆
18 Like 3 Dislike
豔母
唔係有人講動畫電影?
想補多d電影類既

失咗蹤
夏娜 涼宮 零使 君望 奈葉

全部都係入宅作

釘宮

全部都係入宅作

釘宮

全部都係入宅作

釘宮

好毒

全部都係入宅作

釘宮

好毒

零使
食靈零

俾poster fake晒

好睇

其實套嘢係前傳黎,第一集就超展開,戰鬥算流暢,睇完會好有興趣煲埋漫畫本篇
阿基拉 1988 年上映 手繪作畫世界級嘆為觀止,現今應該做唔到,當年有份作畫既人都分家開公司做社長了

保衛者 主角動作打鬥場面絕對有參考成龍
係時候講d比較偏既動畫

動畫
nana d歌無敵
cowboy bebop 男人既浪漫
好想告訴你 閃光彈
完美小姐進化論 山雞變鳳凰
混沌武士 風格不得了
漂流武士 hellsing 同一作者 不同享受
賭博默示錄 戒賭用
jojo的奇妙冒險 超能力戰鬥神作(高潮係第三部,感覺第一第二個故事唔太岩可以試第三先)
彈丸論破 強烈建議去看遊戲流程影片 比動畫好

動畫電影
夏日大作戰
persona3 雖然唔係00-10 但隻game係

美國動畫
teen titans 經典超級英雄
my little pony 老少佳宜
係時候講d比較偏既動畫

動畫
nana d歌無敵
好想告訴你 閃光彈
混沌武士 風格不得了
賭博默示錄 戒賭用
jojo的奇妙冒險 超能力戰鬥神作(高潮係第三部,感覺第一第二個故事唔太岩可以試第三先)

動畫電影
夏日大作戰

美國動畫

重有地球防衛少年同深淵傳說
唔係有人講動畫電影?
想補多d電影類既

失咗蹤

樂園追放
physco-pass
Gundam 00
星之人
新海誠全部
仲有冇?
銀魂世界第一
唔係有人講動畫電影?
想補多d電影類既

失咗蹤

電影:
千與千尋 異世界題材最優秀作品,唔多介紹
我們的戰爭遊戲 如果睇過數碼暴龍就呢套,冇就轉睇summer wars學花牌
OP祭典男爵 調返轉睇開one piece嘅唔好睇呢套,細田守影射自己遭遇嘅佳作
盜夢偵探 荷里活爭住抄分鏡
千年女優 有巴打俾咗一個更詳細嘅答案 https://lihkg.com/thread/302302/page/1
異邦人無皇刃譚 最佳打鬥動畫電影

原來篇嘢放咗喺草稿
補多幾套
五星級大鼠 00年代PIXAR故事最完整嘅作品
Waltz with Bashir 用動畫整偽記錄片然後提名最佳外語片
茄子安達魯西亞之夏 ANIMAX以前重播幾次,勵志單車片
Redline 木村拓哉同蒼井優配音,MADHOUSE手繪賽車大作
豔母

有六集好正
講套冇人提

喰靈 零
講套冇人提

喰靈 零

原來講左 眼殘
Ergo Proxy
動畫入面少見既哲學類作品,出嗰陣日本好冷門反而歐美比較紅
不過成套野表達手法比較抽象,亦都好難,可能需要翻睇多幾次
無記錯係06年作品,但作畫同畫風完全同而家好似

K-ON
日常向,太紅唔解釋了

Angel Beats!
Key社作品,唔介意佢後面劇情Rush得太快可以睇
食靈零

俾poster fake晒

好睇

其實套嘢係前傳黎,第一集就超展開,戰鬥算流暢,睇完會好有興趣煲埋漫畫本篇

唔係講笑,喰靈零係我第一套喊咗兩日嘅動畫。
睇Last三集已經流哂馬尿,最後喊咗好耐,停咗一陣,去廁所又嚟,然後食完飯沖涼諗起嚟咁就兩日

套野真係好深刻
唔係有人講動畫電影?
想補多d電影類既

失咗蹤

電影:
千與千尋 異世界題材最優秀作品,唔多介紹
我們的戰爭遊戲 如果睇過數碼暴龍就呢套,冇就轉睇summer wars學花牌
OP祭典男爵 調返轉睇開one piece嘅唔好睇呢套,細田守影射自己遭遇嘅佳作
盜夢偵探 荷里活爭住抄分鏡
千年女優 有巴打俾咗一個更詳細嘅答案 https://lihkg.com/thread/302302/page/1
異邦人無皇刃譚 最佳打鬥動畫電影

原來篇嘢放咗喺草稿
補多幾套
五星級大鼠 00年代PIXAR故事最完整嘅作品
Waltz with Bashir 用動畫整偽記錄片然後提名最佳外語片
茄子安達魯西亞之夏 ANIMAX以前重播幾次,勵志單車片
Redline 木村拓哉同蒼井優配音,MADHOUSE手繪賽車大作

仲有人記得我個post

除左下面幾套睇過晒
今敏真係無得輸
心靈遊戲
講小人物人生既藝術片
畫風獨特,極具視覺效果,睇起黎好爽快

Vampire Hunter D: Bloodlust
川尻善昭冷硬既演出、天野喜孝既人設加上極度華麗既美術設定
雖然故事不新穎,但作畫同氣氛都唔錯

惡童當街
社會邊緣人既溫情故事
但世界觀塑造得唔夠完整
想講既野好多但礙於篇幅未能表達清楚同詳細

大都會
主題劇情一般,畫面色調同畫風幾特別
最後一幕令人印象深刻

攻殼機動隊2 INNOCENCE
動畫史上難得既哲學動畫
畫面絢麗、音樂極佳、反復辯論主題
唔好期待劇情同人物描寫

steamboy
純屬私心推薦
作畫廚同蒸氣朋克迷要睇
劇情同主題好老土,成套動畫好鬼懷舊
唔好當佢係嚴肅正經片,要從諷刺同浪漫既角度去睇,當係炫技片去睇比較好
睇英配違和感冇咁大
係時候講d比較偏既動畫

動畫
nana d歌無敵
好想告訴你 閃光彈
混沌武士 風格不得了
賭博默示錄 戒賭用

動畫電影
夏日大作戰

美國動畫

重有地球防衛少年同深淵傳說

cowboy 好睇!開場首音樂好好聽,結局spike最後一槍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞