日本研究:確認新抑鬱及焦慮症致病機制,服用薑黃素可改善抑鬱焦慮行為!

119 回覆
61 Like 2 Dislike
重度抑鬱症是慢性疼痛的常見合併症,日本廣島大學研究團隊的一頂研究,闡明了長期壓力可誘導海馬線粒體功能障礙,可能是導致神經性疼痛中抑鬱症及焦慮症的一種機制;而通過藥物防止以上現象,可以改善抑鬱和焦慮樣行為。
https://medicalinspire.com/posts/91478/%e6%97%a5%e6%9c%ac%e7%a0%94%e7%a9%b6-%e6%8a%91%e9%ac%b1-%e7%84%a6%e6%85%ae%e7%97%87-%e8%96%91%e9%bb%83%e7%b4%a0-%e6%94%b9%e5%96%84/
唔怪得印度人成日都咁開心
抑鬱症根本就係虛擬出黎嘅腦分泌唔平衡大機會係因為果班人無做開運動/無強大意志,所有抑鬱患者都有一個根源,如果解決到根源就根本無可能抑鬱
feeling depressed, is real.
getting depression as a disease out of nowhere, is completely ridiculous.
大把方法治療抑鬱焦慮喇
係咪要食晒所有保健品?
督嚕督嚕大大大
目前無方法治療線粒體 得薑黃素可以改善
所以日本人先準備開發新藥
成撚日開心到跳舞
睇完你果堆英文突然覺得好有道理
lm
以我個人既理解消炎、解壓同食薑黃素可以有效改善抑鬱
ching你係自己覺得定係有睇過paper?
每個月定期派三萬港紙(inflation adjusted)可以解決社會上8成既抑鬱同焦慮
巴打好爆
咁係咪食薑黃素就得? 洗鬼食藥,成日煮飯都用
見到清啲恪言
我流緊前列腺液濕晒
咁如果根源解決唔到?
巴打好型
學識好淵博
想幫你含
你意思係根源解決唔到=有depression

相反黎講,即係如果根源解決到=唔再有depression

咁即係depression as a disease 唔存在
wow, you power powerful
咁有咩會係disease?
想學嘢
所有精神病都係ridiculous
即係可從根源解決嘅病,都唔算係病??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞