鯨大遙距(新學制)課程上線啦 無學歷要求 有教無類:)

256 回覆
7 Like 53 Dislike
自己睇書學好過啦
舊學制新學制分別在於?
話就話一個用5同10學分制 另一個就3 6 9學分制 但其實我覺得係方便加入國安教育 係呀 遙距都要讀國安法呀
小學畢業都可以讀?
可以 但唔包畢業
唔知second degree撚可唔可以剩係transfer到淨係讀Major Credit
佢有學分豁免 免幾多就睇你讀過咩 同想讀果科有幾大關聯 最多應該免到一半學分
想讀心理學
Ee 就rmit(vtc shape)/speed啦
有冇Mathematical Finance?可唔可以借學貸?有XG身份證!
利申:MS in Accountancy and MS candidate in Data Analytics
其實外國好興bachelor係少
但online master好常見,甚至頂尖名校都會有開
Ou 既所謂distance learning 都係要返學校上堂
真定假 又話夜晚開電腦就得既
你可以全部唔返
唔計出席率
無呀 舊制都係得應用數
會肥既都係自己有問題
本身都考得好簡單直接
係有得揀返學校/用電腦 定係有時都要番學校?
體諒下啦
大把人返工都無哂時間 肯搵野讀已經好難得
無人讀要上連登開post r客
佢每科你預兩星期有兩個鐘堂 如果你同時讀3科 即係每兩星期有6個鐘堂 但大多數堂都唔計出席率 除非實驗堂、做報告果啲
係實體堂 閒日1900過後 或者週末返何文田上堂
我以前讀過大學但退左學 依家先有機會讀個遙距學位 但我果科都係新制殺左科
一直都有,成人後就可以入學
冇需任何學歷
我自己覺得 遙距課程有佢既巿場 但依家新制刪左唔少科 學科無咁多元化 有啲可惜
淨係學某一個topic唔係要張沙紙嘅話
Harvard, MIT, Stanford都放左成堆course上youtube連notes
睇人地都好過上都大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞