港豬成日笑鳩美國人有槍唔安全

168 回覆
420 Like 118 Dislike
港豬:所以一般人唔可以有
全民百人斬
因為啲人清醒
反槍撚駁唔到
駁唔刀
你岩 到時校園槍擊 gogogo
死十幾個一次啦 最少
hang完機,解決辦法係全世界上手鏈腳鏈
最好學新疆咁

每把刀都刻有主人個名

然後有鐵鏈鎖左係屋企
係 地球好危險 唔洗拗
驚就搬埋去火星
你老母點解生得你咁蠢?
決鬥前都一樣可以比人斬

根本就算有槍同無槍都可以隨機殺人,無可避免

高度密集既城市一定會有呢啲事,大陸台灣日本歐美都一樣

所以市民既精神健康同維持整體社會氣氛係好重要

但香港就只有國安
如果尋晚條友有槍 殺嘅唔止兩個
槍撚:大家都有槍, 死幾多個都公平
點知邊個係good man?學政府咁搞宣誓儀式啊?
睇John Wick 既話,鉛筆都死三個

有咩咁清醒
Only gd men have guns?
殺一百人
用刀定槍快啲
理想情況警察15分鐘內到達
槍每分鐘已經可以殺十幾廿個
審到一堆mk白咭道友都有槍
又斬人
認真?

如果有槍,荷李活廣場條友殺左幾十人啦
反槍撚:都係反刀先
以鑽石山案為例:
今次個光頭佬係白卡佬, 有精神病紀錄
"鑽石山荷里活廣場上周五發生謀殺案,有精神病紀錄的39歲男疑犯被暫控兩項謀殺罪......"
Let say今日香港市民擁有槍權, 理論上有過往精神病紀錄嘅人去申請槍幾乎冇乜可能, 又或者困難重重.
講槍權咁就要參考返你哋經常講好多槍好危險嘅美國喇.
根據美國菸酒槍炮及爆裂物管理局官方指引, 要合法持槍嘅話要向佢地申請:
1.交錢
2.交Form (Application for Federal Firearms License (FFL)- ATF Form 7/7CR)
3.First review and background check(細節自己上網睇, 下面會有link)
4.Interview and final review(細節自己上網睇, 下面會有link)

喺交form嘅時候有兩點好重要, 個form會問你平時有無隊野/係咪白卡佬.

用光頭佬來講, let say佢有一日想去申請槍權, 以佢嘅記錄佢可能第3步都過唔到, 更何況要行到第4步. 所佢要合法揸槍機會微乎其微.
好啦,我知你會講如果佢喺好耐之前已經申請左, 一早合法有槍, 咁都無補於事.
點知佢今日準備出手嘅時候, 發果兩個女仔有槍, 最後可能死嘅得一個, 就係佢自己.
又或者當佢出手嘅時候, 附近有個Dicken仔出現(請參詳Greenwood Mall Shooting, 下面有link), 辣低左光頭佬, 皆大歡喜.

所以, 你一句"呢單有槍止唔止死兩個"係極度唔負責任嘅評論, 亦證明你冇諗過其他可能性, 同大部分香港人一樣認為槍就係危險, 係負面嘅嘢. 你亦都認為如果今日香港有槍權就淨係會得啲白卡佬同變態佬會渣槍, 不過事實話俾你知就係心地善良, 正正常常嘅人更加會帶槍, 除咗保護自己外係有需要嘅時候可以保護他人.

ATF Apply for a License: https://www.atf.gov/firearms/apply-license
Greenwood Mall Shooting: https://www.wrtv.com/news/local-news/johnson-county/greenwood/armed-civilian-who-stopped-greenwood-mall-shooter-named-civilian-of-the-year
Yahoo news: https://hk.news.yahoo.com/%E9%91%BD%E7%9F%B3%E5%B1%B1%E6%96%AC%E4%BA%BA%E6%A1%88%E7%96%91%E5%85%87%E4%BB%8A%E6%8F%90%E5%A0%82-%E6%AD%BB%E8%80%85%E6%AF%8D%E8%A6%AA%E9%A6%96%E5%BA%A6%E9%96%8B%E8%85%94-030200547.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞