荷里活廣場死者母親感悲憤:「你拎住白卡就可以咁?」

597 回覆
2023 Like 29 Dislike
精神病本質係世界觀扭曲,
呢樣係宗教既範疇,食藥無可能醫得到,
可能新約聖經耶穌驅鬼就係醫緊精神病。
佢話個腦入面有隻雞響佢面前,佢買把刀斬黎食。真係無敵,死者家屬聽到直接變白卡。
其實會唔會立法如果白卡發狂準備殺人時,任何人都可以有權殺死佢而免刑責?

因為而家問題係,白卡殺人無罪可以返屋企,正常人殺白卡就要坐監。

似乎有啲怪
真係有啲無奈
人人都有壓力啦,憑咩你有精神病就要用多啲社會資源幫你?唔好講精神病係腦部疾病依啲廢話,無見過一個精神病人會做個functional mri先確診
國安法, 唔包拉白卡.
幾十億幾千億畀國安同明日大愚
少少資源都唔肯畀社會醫療設施
受害者咪又係市民囉
白卡只識搵女人斬, 紋身佬又唔見斬, 上法庭應該走唔到, 坐終生.
天龍人死, 全港白卡要用國安拉撚曬坐, 如果本地人, 就只係個別事件. 故事完
你呢個建議,當年深水埗痴線佬斬死個3歲小朋友果時高登仔都有一模一樣既幻想建議喇。
咪話大家要包容精神病康復者,令佢地融入社區囉,當時都好多人話計時炸彈乜乜乜㗎。依家係要大愛包容呀!
麻風都精神病
肉身心靈不可分割。
唯物有神論
其實冇咁易扮到,YouTube 有fbi 審犯嘅片,有冇精神病其實睇得出
我唔識哲學。
正如中國傳統都有睇面相,
一個人既外表反映內心。
就係呢d態度同無知
壓力同情緒病都未譜分
香港真係垃圾地方
依家只搵到risk factor同精分有關,無方法阻止佢發生,亦無人可以預計到自己將來會唔會患上精分。即一個正正常常嘅人可以無啦啦患上精分。social security就係呢個時候保障人遭受不幸時免於受太大苦,把風險事件向全社會攤分(唔好同我講買保險,未出或啱出社會嘅會有能力去買?人唔會失業?)
"Since multiple factors may contribute, scientists cannot yet be specific about the exact cause in each individual case."
https://www.psychiatry.org/patients-families/schizophrenia/what-is-schizophrenia
"There's no sure way to prevent schizophrenia, but sticking with the treatment plan can help prevent relapses or worsening of symptoms."
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/schizophrenia/symptoms-causes/syc-20354443
利申:細個因不幸而患上一型糖尿,但任何人都有機會無啦啦患上。咁面對一種成因不明嘅病,你想市面胰島素貴到天價,定HA低價提供?
咩叫白卡合理化?就算係唔係白卡,斬人都係唔合理嫁啦。香港貴為國際大刀會,大把人冇白卡都斬人,大把仆街濫權逼撚死人。問題真係一個人有冇白卡咩?再者,拎白卡嘅條件有好多,唔明點解要污名化白卡。係香港,你冇精神病係你好命炸,個社會扭曲到咁撚樣,點樣唔白卡?
由而家開始所有白卡反法嘅話要罪加一等!!!
https://www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev-clinpsy-032813-153657#_i13
佢班友係比較早死,除咗自殺風險較高外,抗精神病藥物嘅副作用就係令人更易患三高,生活方式亦較非患者唔健康。
「照返工 又可以照袋傷殘津貼。」
本Type 1DM撚都係,但目前預期壽命比人短10年以上,而且仲要買唔少嘢
某D國家會因我呢D人預期壽命比人短起碼10年而俾人早10年退休,制度上好合理
唔係情殺 好難講得通咩事咁大仇口
白卡識買刀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞