荷里活廣場死者母親感悲憤:「你拎住白卡就可以咁?」

597 回覆
2023 Like 29 Dislike
鑽石山荷里活廣場謀殺案,其中一名死者、26歲方曉彤的母親向本報表示,只有一名獨女,對女兒無辜捱斬感無助及不知所措,「唔知點處理」,亦對施襲者感悲憤,希望有機會與施襲者當面對質,「可唔可以問下佢點解」。
她稱昨下午近6時,接獲警方通知事件,隨即到醫院了解,其後在新聞報道亦有看到相關影片,「睇咗成晚,但都無補於事」。她說,女兒過往不時轉工,現於廚房任職,形容女兒有愛心,愛小動物及小朋友。她表示,女兒已遷出與另一半同住,較少回家,母女多透過WhatsApp聯絡,她亦不認識案中同行女子。

她稱,未曾面對過有家人離世,坦言不懂處理,但亦不欲張揚,「我唔想畀人知我個女已經唔係度」、「(唔通)拎個咪出去嗌我個女死咗,等人可憐?」現只想獨自靜靜。她稱,部分後事會由女兒朋友幫忙,遺體火化後打算將骨灰放在家中供奉。
她對施襲者感悲憤,「話嗰個人有精神問題,我個女就咁冇咗」、「你拎住白卡就可以咁?」冀有機會與施襲者當面對質,「可唔可以問下佢點解」,又希望政府加強跟進精神病患情況,「今次係我(女兒),再有下一個受害者咁點」。
簡直係免死金牌添啦
白卡真係大晒
白卡 綜援 公屋
咁白卡真係大哂丫嘛 我地都好無奈
如果係支那人殺你個女, 你問既資格都冇, 仲要終生監禁

真係舒服啲咩
ching坐過晒兩樣?
殺人免罪,有政府生活資助,有交通社會福利,公司唔炒得
如果同個白卡溝通到 咁佢就唔係白卡啦
老母 無計喎 一係以牙還牙 以眼還眼
但你咁就會變另一個白卡
佢個女係死得好慘
但係喺香港,白卡真係大晒
香港御三家
平等自由博愛係世界基本價值 事件係一單悲劇請節哀
白卡
攞正牌拎綜緩,唔洗做,日日上連登、打機
拎綜緩再附送公屋一間
通街殺人又可以用精神病做擋箭牌
住精神病院,納稅人埋單
連把魚生刀都係納稅人畀錢
唔係大哂係咩
白卡幾年後出返黎又係一個好漢 仲要有政府資助
全世界所有地方白卡都係大曬,因為佢犯案嘅時候無能力控制自己
睇連登就知社會上充斥住白卡..真係好危險
香港有邊個唔係隱性白卡
依個係TB 定肥婆既阿媽?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞