正視聽 : 如果疑兇持刀 , 普通人唔好高估自己近身接觸

282 回覆
483 Like 14 Dislike
學短跑算啦
其實你睇美國啲差佬嘅POV CAM
都唔少呢啲情況
講緊係幾步之內嘅反應
見到刀,任何self-defense 都會叫你即刻轉身跑。
埋身嘅話,就算平時練開嘢,識打嘅人都好難全身而退,因為容錯率實在太低。
You're playin' with your life, this ain't no truth or dare
Exactly 係呢個環境正常係唔會反應得到再加上panic 個1秒到
學龜波氣功好過啦
連登仔不嬲係鍵盤戰士點人衝
自己係留喺屋企嘆住冷氣鳩up
學點揸槍好過
其實公共地方放返啲防暴乂都好
簡單易用 防禦性高 殺傷力低唔驚人誤用
今次個白卡佬其實有能力同時間斬更多嘅人
如果有啲工具 可能可以早啲控制到佢
正視聽
著步人甲、板甲就差唔多
咁如果身邊屋企人俾人斬都應該走佬?
佢果下桔落去都唔知有幾快....
片就一秒,但係我相信如果frame by frame咁去分析,我諗未必有一秒咁長.....
一般人react to visual stimulus都係180–200 ms左右,即係1/5秒,己經好撚快。重未計你睇到重要伸手去擋或者去避....
我當你段片30fps,基本上如果桔落去少過7frame你己經冇乜可能避到....
唔知有冇巴打可以有軟件分析到
正常比我都會走.
講真學個拳都知打頭打頸呢D位, 隨時錯手殺人,
到時手續有撚排你跟
脂肪其實係用黎保護身體
唔好成日覺得脂肪冇撚用
插都插得冇咁深
波動拳 易練好多
原來保安入行門檻咁高….個個都要葉問身手
香港好似未試過咁嘅 case
但係隨非救人者同時俾白卡直接攻擊, 否則會俾人告誤殺?
萬一到時唔俾保釋, 困返一兩年先審
就算最後無罪都已經好麻煩

結論係除非救身邊親友無得揀, 又或者死路無位走
否則短跑最好

利申完全無法律相關專業
預到咁嘅事情,只可以怪你唔好彩
無得揀嘅話,踢開個痴線佬,拉你屋企人一齊走,
唔走就一齊bye bye
正常有人行過身邊,或者中刀都有感知既,只可以講盡走.
好慶幸連登仲有好多理性嘅人,並唔係只有嗰班垃圾匿埋係屋企指手畫腳嘅冷氣軍師
要好好珍惜
如果打開拳個班 一拳昇龍拳打下爬有可能即暈

所以都係睇人 或者用外套扭毛巾式綁住把刀壓牆
琴日死兩個都只係因為個白卡殺完條tb
個女朋友仲留低冇走開
想拖走佢先死多件
芝娃娃夠吠得大聲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞