正視聽 : 如果疑兇持刀 , 普通人唔好高估自己近身接觸

282 回覆
483 Like 14 Dislike
有武器就另一回事 但都唔應該揀細件武器 揀啲cover到身體嘅 廚房佬攞櫈係啱 或者書包之類
除非你有鎗 又再係另一件事
你著到咁, 好快會送你入青山葵涌同白卡佬打
係啊 就算你好撚打得 降服到佢 其實都好大機會比佢𠝹到啲手手腳腳 嗰啲位可以係不可逆
睇完堆所謂新聞, 舊年7月發生既事, 唔知係到家陣都未開庭, 定係無人關注, 最update無睇錯係用2萬蚊保釋咗, 控方話佢明明本嚟拳頭交, 佢去舖頭偷鉸剪, 所以係謀殺, 佢啲親朋就話, 唔通戇鳩鳩俾人打, 只係自衛,
等差佬搭扶手電梯黎囉
係 學武術 其實最緊要唔係學打架
係學判斷同反應 對手同環境對自己不利
除非有能力轉換至有利
如果唔係就應該走 轉場 搵方法提高武力

除非真係好似22女咁 要救人唔走得
咁就唯有用自身的反應同全力捨身攻擊
埋到我身當佢贏
只有佢無知,所以suppose係咁
阿師傅
而家有得你揀呀?
根本心理層面未去到同人搏命嘅就唔應該去幫手

唔係嘅都係害咗自己

學武術係學個心態

技術上需要訓練

心理上需要實戰累積

普通人唔應該自視過高
唔係輸嘅係自己
生命無take2

一個決定就可以致命
睇吓係咩環境 琴日鑽石山咁 周圍鬆動 唔算多人 條友都無辦法殺好多個 要走嘅都喺佢殺頭一兩個嘅時候走晒

但如果你講緊其他死好撚多人嗰啲隨機殺人事件 咁多數真係環境唔容許啲人走 例如鄭捷揀繁忙時間困獸鬥 秋葉原又係揀星期日揸車地圖炮 安安幼稚園就啲小朋友本身無能力走

所以環境容許你走嘅話 多數唔會話解除唔到威脅
真.見血封喉
書包 櫈呢啲都好常見 到時有得揀唔好錯姐 無得揀咪執生囉
So nlm.
正常人唔會搵命搏,我第一個跑得快撚過保特,命仔得一條

Btw ,琴日4分鐘算係咁

但搵唔到潛在個班或者再制做班潛左既白卡出黎,講咩都無用
赤手空拳的話
人多蝦人少就得
So?
潛在既白卡
問:呢個世界有咩難到連登仔?
答:無
經常在兒登出膠post 懶醒果啲兒登仔基本上係另一種精神病人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞