李慧琼:逾161萬市民簽名支持新區議會方案 成員指有年輕人簽名後變為義工

42 回覆
0 Like 71 Dislike

「香港各界撐完善地區治理大聯盟」近日在坊間及線上收集市民簽名支持新區議會方案,大聯盟今日(29日)將部分實體簽名,轉交予政務司司長陳國基、民政及青年事務局局長麥美娟。大聯盟稱,他們共收集到超過160萬個簽名,其中在街站收集到110萬個簽名,網上簽名有51萬個。聯盟成員指,有三四成簽名來自年輕人。
政務司司長陳國基表示,自從月初政府公布新方案後,除政府官員進行遊說、解說工作外,多個愛國愛港團體亦成立大聯盟,無畏日曬雨淋在港九新界設立街站,爭取社會各界支持,他代表政府感謝大聯盟的努力。

全國人大常委、大聯盟總召集人李慧琼指,這反映香港社會非常期待新方案,防止地方行政失效崩壞,要區議會做好本職工作,回復至《基本法》所說明的原位。她續指,這160萬個市民簽民「清楚顯示新方案符合市民期望」,得到社會認同,「是一個好方案,應盡快落實」。

大聯盟成員彭詩棋指,他不了解官方統計,但以他在街站親身觀察,有三四成簽名市民是年輕人,甚至有年輕人覺得很有意義,「本來是簽名,後來變為義工一起幫忙」。

政府即將落實修訂條例草案,並準備提交至立法會。李慧琼期望立法會積極有效展開審議,盡快通過條例草案。她相信議員清楚該立法工作的重要性及迫切性,為年底的區議會換屆做好準備。她又指,有信心在立法會休會前通過,立法會有相當經驗審議具迫切性的法案,早前內會已成立委員會專門準備審議完善地區治理方案,相關委員會亦一直積極展開工作。
即係仲有幾百萬軟對抗緊。
點止咁少呀

至少都要700萬啦

好明顯有啲人別有用心

先至作少咗啲簽名
年輕人係咪指60歲或以下?
咁果幾百萬人呢?
以後選擇用簽名得啦,咁有公信力
2個星期前係將軍澳唐俊街見到個街站職工不斷簽名
點樣憑簽名就知係年輕人
不過唔緊要啦
代簽已經出晒名,又比人周到,又比人影晒相
日日仇青仲喺度開口埋口年青人
你咪繼續呃自己囉
水就黎退曬
到真係投咪知,呃唔到人
簽名當投票咪得
選咩舉姐
有冇計錯呀

六百萬係咪呀?
佢哋自我感覺良好,就算美國制裁都唔怕
(等中聯辦找間屋按揭數)
更加感得係光榮
西方一於成個區議會制裁喇!
之前500萬人, 而家得返160萬人?
即係連自己友都有240萬人唔支持?
即係500幾萬人反對啦
睇下到時有幾多票先
青年宿舍係咪要做社會服務
咁多人支持就唔駛改制啦
做多左 義工個下
數神
sorry. 原來係340萬唔支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞