都市傳說,點解任豚成日話當年gamecube畫面性能好過PS2?

61 回覆
2 Like 44 Dislike
睇返數據
任記gamecube最高只可以去到480p
即使佢下一代的wii都同樣只去到480p

但係PS2
佢最高係可以去到1080i的水平,喺果個年代已經算係怪物級性能
可以睇下GT4,Valkyrie Profile 2呢兩款原生PS2 1080i的遊戲,敢問有邊隻gc game甚至wii game畫質比得上呢兩部作品?
https://www.youtube.com/watch?v=qEJaFqZNzMg

https://www.youtube.com/watch?v=wneGIa-5dYM

但係連登成日見到一班任豚係咁吹當年任天堂有試過追spec,gc畫面秒殺ps2之類的言論
計算力係GC高啲
1080i呢啲... 你而家睇就有用啫, 當年正常人有1366*768已經係高科技家庭
TOS gc 行到索索最愛嘅60fps ps2 得30fps
你自己上網搵下GameCube 既bio4 同ps2既bio 4比較下
果陣都未流行高清
絕大多數人玩緊480p 4:3
行480p gamecube係明顯靚過ps2喎
得啦得啦
索記最高畫質

有game玩未,部ps5入晒塵

PS2個1080i只係upscale,唔係原生,根本唔代表D咩
https://youtu.be/Tpbs-J6Aihk

求其搵咗段bio1re 畫面就算依家睇返都唔失禮
嗰時電視仲係公仔箱
樓主已經深潛
但係無論PS2定GC版bio都係480p,咁呢d都係capcom自己開發本身問題
而家我係話PS2最高性能可以去到1080i(當佢540p),都比GC最高的480p要更高
咁所謂的"任天堂有試過追spec,GC性能秒殺PS2"傳言已經係假啦
output同性能無絕對關係,因為output可以靠upscale去做,你部機run 240p一樣可以整個4K output出黎
如果將ps2換成xbox就啱
果個年代機能順位公認xbox>>gamecube>>ps2
冇咩好爭論
自己冇體驗過純粹問google就算鳩數啦
Game cube game switch有冇得玩?

想返Zelda, wario land, metal gear twins
兩部機都有玩過,GameCube畫面靚啲
淨係睇resolution 根本比較唔到性能,
同一隻game GC texture已經比ps2清晰,
光影都比ps2好,呢啲都係比較機能要睇既野。
當年仲用緊4:3 電視
淨係講Biohazard 4都已經唔同
Gamecube全部過場動畫都係real time render
PS2係播片

當年PS2性能根本唔係最好果部
唔好話Gamecube,其實某啲部份連Dreamcast都好過佢,睇下初代連邦vs自護就知
不過PS2 DVD大容量屈左機,好多時塞到更多內容落去,依個位冇得輸
未有,估緊遲下會唔會加落NSO+
當年CAPCOM都自爆
由於PS2運算能力不如GC
BIO4 人物場景都要偷工減料先行得到
樓主仲想兜?
嗰個年代,講緊2004年,撚有人知咩叫1080P咩
upscale 都計
咁gameboy都可以加converter 出4k
冇 上嘅話會好似Metroid prime 咁remaster 多 但風之律動已經上過wiiu 所以都幾難下
Gameboy 出到4k 性能好過ps4啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞