點睇LVMH將顧客分等級??

129 回覆
34 Like 136 Dislike
LVMH眼裡的三類人

簡單介紹完LVMH後我們來看看這場電話會議為何會引發全網熱議。電話會議的重點內容有三點,我只講第一點,也就是最重要的那點。

LVMH將把客戶分成三類,大家可以對號入座,看看自己屬於哪一類。

第一類為超高淨值人群,指的是那些個人年收入超過1000萬元人民幣或者家庭年收入超過3000萬元人民幣的人。

第二類為高淨值人群,指的是個人年收入在300萬元至1000萬元之間或者家庭年收入在1000萬元至3000萬元之間的人。

第三類為無收入人群,指的是除了以上兩類(超高淨值和高淨值)外剩下的所有人群,包括普通白領、學生等。

換言之,哪怕你好無容易成為了年薪百萬的成功人士但只要年收入不足300萬元就會被LVMH列為「無收入」人群,在LVMH眼裡,300萬元年薪才剛入他們的法眼。

想知普通OL咩感想
其實普通人用名牌唔會顯得佢地有錢咗
有錢人用老翻
其他人都會以為係正版
結論:根本唔需要買名牌
Luxury Goods既世界不嬲係咁
正常
冇錢買咩luxury
真係去到李嘉誠級別 仲要用條咩LV皮帶 Hermes皮帶黎襯托咩 去荷里活商場買條19蚊既 你都以為係萬9蚊貨色

真係鐘意買 鐘意用既 你歸類佢係乞衣又點??
專櫃咪一樣要接待 一樣要保養 一樣要維修
愈有錢愈多優惠?
當你條女係雞
雞都不如,無收入人士
啲luxury 不嬲都係咁架啦
識講普通話呢
當去到某個地步你唔會對名牌有興趣
好似Sunny 呢Don9 著到成身名牌比人知佢係土豪
有錢人有錢冇埞洗 唔買名牌都唔知買咩好

沽左佢
提高檔次,一方面為班小資中產着想,叫佢地慳啲,無謂勉強;另一方面又可以避免太普及,保障真富豪嘅身價。物以罕為貴,超級富豪固然更樂意購買,中產亦只會更搏命儲錢買嚟充上層。
不過似content farm
你唔賣得貴叫啲有錢佬嘅錢點洗?人係有等級分好正常啫,只係公司內部對市場定位,無問題
有啲係工作需要
某啲行業你點都要準備一副行頭
以免喺同事間格格不入
其實佢點睇你關你撚事咩?

睇埋D大陸文章滿腦銅臭棧整cheap自己
月入240k都係無收入人士
普通OL: 冇包包唔好同我講嘢
HKD???
死儲爛儲先買到一件lv tiffany既客個brand緊係唔會value你,好合理

但係佢旗下平價垃圾brand邊有可能咁target
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞