市場傳聞:5萬億特別國債出台。規模比2020抗疫國債高5倍!

100 回覆
128 Like 18 Dislike
惡意不買債
這些cap圖都給你找到
你係表面五毛,實際係卧底?
哇 大家d MPF ,基金佬會大舉入貨買人民幣國債了
又低息又會貶值衰過做定期

擺哂歐美市場都冇用, 正如美股都有堆中丐, bond market 唔少包裝再包裝起唔同地方上市, 唔可能避得哂
借完之後拎去買中丐可以含兩次
邊個話填海就唔可以買國債架
唔止國債地方債都要買
等祖國送大禮啦睇下會比幾多XG優先認購啦
總之祖國岀既XG都買買買買
有戰爭債券再講
憑實力借
憑實力借
唔比你追唔代表無左件事呀,債主同債仔一齊死囉
接鬼到咩,全部都赤字,面比你睇到都幾十萬億
反正美國佬成日都發完唔計數,比我就發夠五千萬億
北美中丐股上市但未必係MPF基金成份
你要自己做功課揀trustee

例如HSBC恒生有兩隻北美基金
回報都貼近 SP500

1. 北美股票基金
Disclosed top 10 portfolio holding 全部都係大型美股如 Apple Inc. Microsoft, alphabet, etc.

2. 智優逸北美股票追蹤指數基金 ValueChoice America Equity Track Fund
追蹤FTSE MPF North America Hedged Index
入面都係美國同加拿大中型及大型上市公司
Top 10 都佔咗portfolio >25.3%
已經走曬
呢班友咪就自願做韮菜
有啲風險明知好大機會發生
而自己個肉鸒亦都因為一啲原因而唔可以避險
唯一可以做嘅就係將自己資產風險減低
譬如以前全部資產集中某地
而家咪搬啲過去離岸做下定期
搬啲去IB買下 unit trust

連登FG 50k月薪
唔係做下資料搜集都唔識要人餵?
香港港豬一大堆
強姦金都咁多年 都係有人唔理
支共同港共就最鐘意呢d豬
夠啦
另外個4/5 咪中國內地+中國澳門人 幫手囉
睇呢啲新聞成日都感覺某勢力一向好驚香港人直接接觸共產黨勢力啲人
佢地硬係要夾係中間代言其實係咩玩法
印黑白色都幾貼切
俾幾百億給非洲人用
零息都要買啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞