公務員34k vs 私人工34k

205 回覆
1602 Like 405 Dislike
頂得順你咪有囉
自問自答推po
34k冇得升呢
減1/3 之後冇經濟壓力即係人工都唔低啦
公務員第日可能去旅行、出遊好唔方便
不了
私人工好多做到身體原本好都變差
出現了
M記店長?
1000 vs 300

lamskide囝真係唔好彩,咁樣柒左一獲個個記住,根本佢大把同伴係連登唔出聲
去上班台就大撚把奶西都想入政府
去到CC台就下下屌柒政府同屌公務員加人工
有同學係入境主任
已經去左7,8次 每個星期都去
朋友寫係入境主任都冇事
呢到勁多公墓猿
一講就講政府四大閪工 咁無得講啦
因為同樣人工普遍都係公務員輕鬆啲舒服啲,你問到咪咁投
想知公務員係咪真係咁Hea咁冇壓力?上司唔會插下屬?得好少嘢做?做錯晒都冇事?

利申:真係唔知,好奇問下
睇咩位,例如housing officer、liaison officer嗰啲可以chur到星期六日都有野忙,至於真係hea到返工玩手機等放工嘅位 暫時未見過
一講就講政府四大閪工 咁無得講啦
呢個post 勁多公務員
連登仔一畢業就50k啦
後生就話可以咁玩,愈高級就越難比你做jumper
加完2-3%人工後,仲會跳point wo 除非已經頂point
同埋公積金25%mpf 已經等於雙糧/三糧 只係宜家無得拎出黎洗,加上做政府無壓力返五日準時收工。
所以真係兩睇,長遠黎睇一定係政府,如果想短期搵得多咪私人公司,但相對都係辛苦。
私人工轉工快升職易
3年輕鬆70k 6個月花紅走唔甩
做多十年都係50k 係啲油水多過份糧
入左私人工但係長年無得升又跳唔到槽就知政府工有幾好
你想唔想做野
唔移民 咪打政府工hea lor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞