感情受創過嘅你 仲相信愛情嗎?

334 回覆
291 Like 36 Dislike
堅強像你 說起愛 有冇哭到停不住?

同佢一齊之後 我日日好多謝個天對我咁好
俾我遇到一個咁好嘅男朋友
有佢好過中10次六合彩頭獎

平日有時放工買餸上佢度煮飯等佢返
放假一齊買餸煮飯 出去食嘢周圍行
簡簡單單嘅快樂生活 以為一路都會咁生活

每日期待住結婚之後嘅生活 都準備好呢一兩年有小朋友
放工煮完飯就攤喺沙發睇電視 再返房傾下計攬住訓
佢話新屋會放好多我地嘅相
我地一早買定嘅沙發 睇好嘅衣櫃 飯枱
我日日諗張床放窗邊定牆好 我地書枱平排坐定背住坐好
房放唔放電視可以喺床睇
廚房放定好多嘢 佢放幾點返嚟都有嘢煮俾佢食

但係佢成個人變哂
慢慢佢冇乜搵我 我都搵佢唔到
我一路等佢 想有個唔同嘅結果
想佢記得以前嘅我地 但佢話唔記得哂 唔好講以前

但佢淨係鬧我 叫我走 話我冇用
每句都好似把刀咁插入我心咁

全個電話4萬幾張都係同佢嘅相
但佢從來冇用佢電話影過我 佢電話應該一張我嘅相都冇 除咗我Sd返俾佢果啲
結婚相我睇完又睇 睇完又睇 每日都睇
但佢應該開都冇開過嚟睇

一路以為自己好鐘意講嘢 原來係對住佢先會好似有講唔完嘅嘢想講
因為我而家都冇再同人講嘢了
好鐘意笑嘅我亦都冇再笑 得返眼淚
唔知之後點 個心傷到爛哂

但我起碼都嚐過幸福嘅感覺
我只想佢開心 每日笑住過

到底你經過什麼事 你地仲相信愛情?
邊個令你從此推翻 對愛情那些宗旨
Hug
多謝你
點解無啦啦變哂 中間發生咗咩事
人真係話變說變
最慘嘅係感情入邊愈care嗰個最後會愈傷
點解唔係兩個都care對方同呢段感情
[
每個人都會做自私既選擇 而且變心唔需要太多理由
本身我都同樓主一樣有呢種睇法,但過咗一段時間換個角度睇就少咗咁諗

以前我會埋怨人地好少投入段感情,搞到一日比一日淡同疏離,然後就會越care,越會覺得對方冷淡,就咁loop落去

之後有次自己換咗個角度諗,其實冇得叫人地care唔care,人地係唔鍾意就唔鍾意,冇得控制人地。大家又唔係由細識到大,就算係,大個之後都可以受生活環境影響,例如佢可能返工或者出去玩識到第二個,又或者有其他事發生令佢轉咗諗法同比較,咁佢咪有可能唔再care

每個人都有自己自由,人地選擇離開嘅冇得控制佢,就算控制得住,果刻個感情都開始破損緊。所以我掉返轉頭諗,我控制唔到佢,但我控制得到自己,自己可以選擇唔去care唔係我留唔住佢,係佢唔識珍惜我,所以我都有選擇權離場

當你諗點解對方唔care嘅時候代表你已經眨低自己,個balance已經失衡,所以樓主試吓自己做揸主意果個,自己選擇離開佢,世界咁大一定有人珍惜樓主
原來人地唔鐘意你 你做幾多嘢都冇用
亦都唔會care

人地係會不斷有唔同嘅環境 有好多嘢會發生
但兩個人喺埋一齊 就係想有事發生嘅時候 有個人陪住你去面對
再一齊不斷適應新環境 而慶幸身邊有果個人

慢慢一段關係 感受到兩個人嘅存在 到得返自己一個努力緊

希望有人會珍惜我 珍惜我嘅愛

但我唔想係因為人地對我好 而逼自己去試同人一齊
因為真正嘅幸福係要自己都愛果個人
心好似唔識再跳了

曾經以為有一生一世呢樣嘢

有個牙醫同我講冇嘢係永恆
因為我問做完個樣可以keep幾耐
我果陣返去仲同男朋友講 個牙醫同我講啲咁嘅嘢
佢仲叫我唔好理佢…

原來真係冇嘢係永恆 我亦都唔會再愛人了
絲打hug hug
所以話樓主你要做揸主意嘅人,就算對你好嘅人,樓主你都有權去選擇去試定唔試
同埋有時可能要試咗先知自己愛唔愛果個人,所以幸福係要靠自己去把握同掙取
樓主加油
人地已經咁對你
你要學下接受面對佢唔再愛你呢個事實

但我都會用真心對人 即使呢個世界對我有幾壞
叫屋企人鬧我扯我走

佢啲屋企人咁都做得出應該成家都有病
正常個仔女搞到咁,做父母應該有啲歉意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞