Sony Xperia 拎機區 (149) - 銷情空前熱烈,信徒倍感安慰 | 旭狗鳩噏完未?

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
兩張相focus唔同?

下面嗰張focus左落近處轆支鏡頭度,遠處打直嗰支鏡頭上面啲字明顯濛啲

上面嗰張唔知focus左去邊
鏡頭保護貼真係嘥錢
師兄, 貼鏡頭貼係唔係智力測試我就唔知~
我用左兩日, 手機放係枱面, 發覺鏡頭同枱面會經常磨擦~
我就唔想整花個鏡頭
我部埃瘋5S個鏡都未花過?
你枱面放沙架?
玻璃係啲好硬既野
你要有硬過玻璃既野先整得花佢
影咗幾張放大咗黎比較,上1V下1iii,各影幾張計,1V係無咁實色同灰少少。

貼鏡頭貼最重要既係可以防部手機跌落地 , 起碼可以減輕鏡頭損傷
玻璃直面水平衝擊係好頂得
惻面垂直衝擊就會碎哂
所以screen 玻璃貼正面領鐵鎚卜佢都無事
但跌一跌落地就玩撚完

所以幾時都話Science幾重要

再講鏡頭玻璃少花都唔會影響攝影嘅成象
裸跑咪算
1仔裸跑緊...
苦惱緊要唔要mon貼....始終部機咁L貴
gboard入面有theme/ 底色setting
鏡頭塊玻璃多數夠硬同耐磨,放枱面磨根本唔使怕,跌都小問題
試過部iphone 要換機,想測試下鏡頭玻璃有幾硬
鏡頭大大力扑石屎wall 幾十下,手痛到仆街先得一條小?花痕
你咁唔好彩玻璃脆弱個位落地,好大機會貼連鏡頭一齊爆

講番sony,近年用嘅xperia 1/xzp 都冇事
遠古啲,z5p, z ultra, arco s, arc 都一樣未花過

要擔心嘅,放袋/褲袋/褸袋,通常有塵/有沙,呢啲再勁嘅玻璃都頂唔到,先最傷

真係驚,我勸你用iphone 塊藍寶石玻璃真係好難花,唔使擔心咁多
有冇攞左機嘅巴打可以講下
新機日夜拍相比舊代係咪真係勁左好多
6月會去旅行
仲諗緊去之前換完等返黎跌少少價先換
希望咁多位巴打比啲意見
實戰嚟講,呢幾年手機旗艦影出嚟咪都差唔多,係要聞相先分高下

真係要靚相就大機,唔帶大機就慳返啲錢去玩
冇機係手

我估日拍同iv代差唔多
但夜拍會有進步
尤其夜晚拍片

但只可以講
罪大用硬件技術追貼番人地軟件水平

佢一路強調同iv 代比
冇同其他機比
所以唔好咁大期望

講番正題
有相機就帶相機
冇相機就試下出v
但唔好期望咁大
用極低成像影響換到機主極大安心,施主又何必浪費口水阻人
上部1 II都係devilcase用足3年都跌唔爛,手機本體完全冇花,但拎走個殼先知咩叫輕同薄
同埋v個標準版比起II個lite仲厚好多,再厚多1mm就連手機架都放唔落
想問下你地用開咩相簿app, 有d相同片想喺sd咭移返去內置但係唔成功
驚磨損用套咪得
從未貼過鏡頭貼,未試過有一部機有事
就算唔用套成日掉落地都無試過中招
電視隻熊?
有無人分享下續航?
而家就算裝返以前xperia原生相簿都會咁,無權限去搞SD卡入面既相

我用google相簿咋
係咪同我一樣長焦中獎呀
唔識用套?
浪費蔡司coating
k11部demo長焦好似係有問題個部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞