精神科藥 究竟係咪會傷害腦細胞?

103 回覆
4 Like 1 Dislike

好似唔算食好重,你有咩病徵

係醫院講野係咁講耶穌 俾醫生話妄想

我又妄想,但我係身體唔舒服我覺得我有其他病,醫生話檢查左冇事我仲係痛唔信佢哋所以就話思覺失調

我其實依家都承認頭痛同唔舒服係精神唔健康造成,但唔知咁仲係咪思覺失調呢

你之前係咪話停藥既? 放棄左 食返藥啦?

放棄左啦,唔食諗唔到其他方法
唔食個後果我承擔唔起,所以食番等奇蹟算

點解諗唔到其他方法呀 你復發?

無撚錯 個幾晚訓唔到精神極差 生不如死,唔想以後都係咁就決定食返唔咁硬頸,要停都比自己一切順利 情緒極穩定先啦, 現階段自欺欺人

你食左幾多年呀 唔係兩年就可以停咩
大家乖啲食藥啦,你見啲有錢佬有病都係食藥,有其他方法佢哋晨早用哂啦

好似唔算食好重,你有咩病徵

係醫院講野係咁講耶穌 俾醫生話妄想

我又妄想,但我係身體唔舒服我覺得我有其他病,醫生話檢查左冇事我仲係痛唔信佢哋所以就話思覺失調

我其實依家都承認頭痛同唔舒服係精神唔健康造成,但唔知咁仲係咪思覺失調呢

你之前係咪話停藥既? 放棄左 食返藥啦?

放棄左啦,唔食諗唔到其他方法
唔食個後果我承擔唔起,所以食番等奇蹟算

點解諗唔到其他方法呀 你復發?

無撚錯 個幾晚訓唔到精神極差 生不如死,唔想以後都係咁就決定食返唔咁硬頸,要停都比自己一切順利 情緒極穩定先啦, 現階段自欺欺人

你食左幾多年呀 唔係兩年就可以停咩

食左7年啦
大家乖啲食藥啦,你見啲有錢佬有病都係食藥,有其他方法佢哋晨早用哂啦

其實你點復發呀?我唔知點為止復發
之前食過一兩年抑鬱藥 食個陣覺得個人好遲頓 記唔到野
依家停左幾年藥都仲係咁 唔知係咪我錯覺

同你差唔多, 記性冇乜分別不過覺得自己轉數慢咗, 諗嘢遲頓咗
而家好返啲, 不過都冇食藥前咁好
btw 補充一句, 冇後悔過睇精神科醫生
佢令我重見光明
如果一隻精神科藥唔會影響你個腦仲叫精神科藥?

如果你食到隻藥係岩你既
應該唔會係傷害 而係治療
但隻藥既類型同份量係人人唔同
你要簡到一隻岩既藥同岩既份量唔係容易
因為唔同其他病 可以照X光抽血
有客觀既標準去判斷病情
醫生只係靠病人既feedback黎比藥

假設A同B有相同程度既anxiety
A見醫生果陣就講到好嚴重 七情上面咁
但B見醫生就好平靜咁講出佢既問題
咁醫生一定會比B一個較細既dosage
但隨時係underdose

似總feedback係種好subjective既野
好靠一開始試藥 同病人比唔到好既feedback
如果隻藥係岩你既 應該可以改善到你問題
當然食藥過程中有好多side effects mislead你
你要分清楚到底係復發定side effect
因為d精神藥隻隻好pk 話醫anxiety
但side effect都可以係緊張
side effect 應該係轉dosage果陣特別明顯

sofar自己食左年半effexor 慢慢減緊dosage
覺得食藥幫到我好多 甚至性格都變左
個人直程social左 變得冇咁毒 仲有flirt到女
我成日都覺得隻藥係會改變性格😂

其實你點復發呀?我唔知點為止復發

我復發係好焦慮 身體拉扯 頭痛 大失眠 情緒長期低落 抑鬱
後加有耳鳴 嗅覺失靈
就知唔係幾妥啦
佢令我重見光明

你係咩症先?

如果你食到隻藥係岩你既
有客觀既標準去判斷病情

當然食藥過程中有好多side effects mislead你

每個人反應唔同,你得唔袋表其他人都一樣唔好鳩UP

如果你食到隻藥係岩你既
有客觀既標準去判斷病情

咁仲有咩療法好d呀
佢令我重見光明

你係咩症先?

抑鬱

如果你食到隻藥係岩你既
有客觀既標準去判斷病情

味話 反應同藥既類型劑量有關...
你冇睇過篇野就味鳩UP

隻藥醫唔醫好自己 你自己都有責任架
我睇醫生果陣係同醫生講我要停邊隻藥 覺得邊個dosage唔岩我咁

上網搵多d資料 睇下d user review
有冇supplement alleivate d side effects
diet exercise sleep等各方面都幫到你

你估真係仙丹咩 食一粒藥咩都搞好
psy唔同傷風感冒 長期作戰黎
我想減藥
有冇人聽過 減藥後出現既戒斷反應,因為我想自己減藥

自己親身體驗緊
要睇你食緊咩藥 隻隻藥反應唔同 有d好難介 要好慢好慢咁減 你介得太快又易復發
食左一排fluoxetine,唔覺有變化就冇再食
有咩藥係真係有效減輕強迫症症狀

OCD本來靠藥就唔得
心理治療一齊做先更加有效

OCD表示食過兩年Zoloft
完全冇用

自己親身體驗緊
要睇你食緊咩藥 隻隻藥反應唔同 有d好難介 要好慢好慢咁減 你介得太快又易復發

如果出現戒斷反應應該點做,即刻食返本來份量?
之前中學ies都係做呢個冷門topic
之前中學ies都係做呢個冷門topic

結果係點?

自己親身體驗緊

咁你減份量總有d唔舒服
正常過一排就冇咩野
但嚴重既食番相同份量
個concept同你冇食一日藥差唔多

上網搵下d資料關於自己隻藥
人地點介 跟番人地得

自己親身體驗緊

咁你減份量總有d唔舒服
正常過一排就冇咩野
但嚴重既食番相同份量
個concept同你冇食一日藥差唔多

上網搵下d資料關於自己隻藥
人地點介 跟番人地得

其實精神科藥物,大多數都係分兩類,
一種係直接補充/刺激腦內受體,
一種係透過透過藥物遮蓋神經受體,透過迴歸作用刺激or減少腦內某類化學物的分泌。
腦係非常複雜的器官,一種藥對一個人有效對另一個人可能無效or過於有效,所以停藥如果覺得隻藥對你影響太大,停藥or減藥前一定要問過醫生,醫生可能會再就你情況去轉藥。
最好有寫食藥日記的習慣,當日食左咩藥幾時食, 食咗啲乜嘢食物特別係酒精同其他藥物,然後簡單寫下當日的感覺,都有助醫生末來去判斷病情。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞