精神科藥 究竟係咪會傷害腦細胞?

103 回覆
4 Like 1 Dislike
你都幾得意
難聽啲講, 如果有巴絲因為聽到你咁講唔敢食藥搞到精神病發自殺或者傷人坐監, 就係你害死佢哋
自己講類似既說話就無問題~
我講就係拋窒你~ 你咁雙重標準不如自己開個論壇自己講哂佢

"食藥可能會傷腦"(係呀你仲未俾到有說服力嘅證據出嚟噃)同埋"怕傷腦唔食藥搞到病發"嘅機率同危險性你覺得一樣?
事實係兩樣嘢冇得比, 呢啲唔叫雙重標準
我係強調你呢種唔負責任嘅言論可能對其他人構成咩危險, 你就只係將我句話調返轉, 講到叫人睇醫生出事個責任孭唔起咁, 呢啲唔係拋窒我係乜?

仲有呢度係forum討論辯駁好正常, 唔同嘅論點你有本事就反駁, 唔係叫人過主自己開forum

你可以唔信我講既野~ 我都係純粹分享下~
無責任去教你分清咩係真咩係假~
反正我又無收錢~

依家唔係我信唔信嘅問題, 而係你嘅言論有機會誤導其他巴絲同CD-ROM

係咪分享都好, 你既然喺得公眾地方發表自己嘅意見就要為呢啲言論負責, 唔係一句"純粹分享吓"就諗住甩到身
之前有條友喺高登同人"分享"(聲稱)話喺時代廣放咗bomb, 個post開喺講故台, 地名又講錯哂擺明鳩噏, 結果點?咪又係俾人的咗去差館

有機會既~自己求其去一間LTC home睇下食左廿年藥既病人會係咩樣~
同佢地傾下計~ 你就明白自己講緊個D野幾咁無知

唔好以為連登既人只係識上網睇埋D無可信性既片就當係事實既全部~
亦都唔好以為自己睇左所謂專業權威性既資料就識哂~
呢個世界好大~
你覺得我講既野錯~ 我無所謂~ 因為日日都發生緊~ 只係你接唔接受~
你唔接受咪算~ 接受咪當繼續學多D野幫下同路人~ 就係咁簡單~

呢度似係你覺得自己識哂多啲
醫學界研究咁多年得出嘅報告, 共識俾你一句"所謂專業權威性既資料"踩低哂, 但係到目前為止你除咗叫人睇記錄片同自己去LTC Home睇之外仲攞咗咩確實證據支持食藥傷腦嘅講法?
(唔駛諗住拋個波俾我, Cirilla絲都講咗, 既然你首先提出食藥會傷腦呢個講法, 自然係你提供證據先)

況且日日發生緊嘅係啲人食藥傷腦多啲吖, 定係患者醫好/manage到精神病多啲?

順便講句, 你叫人睇嗰套The Marketing of Madness係一個叫Citizens Commission on Human Rights (CCHR)嘅組織拍嘅, 呢個組織由山達基教會(Church of Scientology)創立, 山達基出名反科學同反精神病學, 而CCHR係佢嘅打手之一
呢度係套記錄片同CCHR關係嘅證明, 條片係CCHR自己upload冇得抵賴
http://www.cchr.org/videos/marketing-of-madness/
山達基個網站講到明CCHR係佢旗下組織
http://www.scientology.org/how-we-help/citizens-commission-on-human-rights.html

我記得之前有人講過"There are secrets behind all these words"?

我本來就無意冒犯~
你就當正唔同意你既都係敵人~
上個網都咁緊張~ 以後點做人呀

質疑網上可能危害他人健康嘅無證據言論(尤其是其中一個"證據"嚟自出名反科學嘅組織), 呢啲唔叫緊張, 叫認真
你地都幾好笑~
有無睇哂我留言?
食藥佔部份~ social support佔部份~ 心理治療佔部份~
我不嬲都唔否定食藥~
不過好老實~ 如果講到食藥至上既~ 我都係得啖笑~
幾多OCD 既食藥食到四十幾五十歲都仲係周圍摸~
psychosis既食十幾年~ 食到個人遲鈍~ 講野諗野慢既大有人在~
美國早十幾年已經討論緊藥呢個問題
可能你地以為有FDA就一定有保證啦~
但我想講一向都唔係囉~ 不過係香港D人信哂醫生咁解者~
唔好提T2既藥~ 就算食T1 既藥都會有side effect架啦~
仲要食足十幾廿年~ 中間時不時轉藥~ 傷腦有咩咁出奇~

咁你有冇睇哂我哋啲留言?
呢度冇人講過食藥至上, 係你自己紮個稻草人出嚟打

宜家上網討論都要證明自己係咩職業先有資格講?
不如你又自己開個論壇自己圍爐取暖啦
又或者你報左自己家底先再回我PO都得既

你嘅職業間接反映你對嗰行有幾多見識同經驗
況且係你先講"食藥會傷腦"呢樣嘢係由自己工作經驗總結出嚟, 又叫人去LTC Home睇, 話"食藥傷腦"呢件事日日發生緊
其他人問你返咩工做咩職位有乜問題?

仲有其他巴絲講嘢唔啱聽就叫人過主而唔係用有意義嘅論點反駁, 我諗應該係你比較需要自己開個論壇自己圍爐取暖

講多句: ~呢個符號唔係逗號句號, 小學雞5p仔都唔會句句加
要用就留返喺你自己個forum度慢慢用啦
我覺得會有, 我妹本來好聰明, 讀緊大學點知無啦啦有精神病, 食左幾年藥之後叫做好返, 但越食個人越蠢, 做野唔經大腦, 成日講大話呃呃哄哄全家人俾錢佢, 又攪到掙成街卡數還唔到, 佢好似以為唔駛還咁, 無一份工唔係比人炒, 仲有好多痴線野, 又偷屋企d野去賣...我覺得唔多唔少係d藥攪到佢咁, 有一年佢好似直頭無左意識, 整到我要停工全力照顧同睇住佢, 唉…佢將來都唔知點獨立
我覺得會有, 我妹本來好聰明, 讀緊大學點知無啦啦有精神病, 食左幾年藥之後叫做好返, 但越食個人越蠢, 做野唔經大腦, 成日講大話呃呃哄哄全家人俾錢佢, 又攪到掙成街卡數還唔到, 佢好似以為唔駛還咁, 無一份工唔係比人炒, 仲有好多痴線野, 又偷屋企d野去賣...我覺得唔多唔少係d藥攪到佢咁, 有一年佢好似直頭無左意識, 整到我要停工全力照顧同睇住佢, 唉…佢將來都唔知點獨立

呢個好似唔開藥事wor

呢個好似唔開藥事wor

呢層要知好多嘢先判斷到
1) 佢當初患咩精神病, 搵唔搵到原因
2) 醫生開咗乜藥俾佢食, 有冇跟足療程
3) 之後食咗幾耐藥, 係醫生話佢好返可以停藥定自己見症狀消失於是自行停藥
4) 食藥同性格轉變發生嘅時間, 係食緊嗰陣開始變定"好返"(停藥)之後變, 如果係後者又係隔幾耐先轉變
5) 之後有冇再睇醫生, 有冇食返藥, 係食返原來嗰隻定轉咗另一隻
6) 除咗食醫生開嘅藥之外仲有冇酗酒或者食其他藥物嘅習慣

明顯藥物搞到咁.有時呢D病睇中醫仲好..一開波我都e為抑鬱晒時間食藥點知睇完先知係其他野搞成咁.
係咪有D思覺失調藥食完會肥.
同埋好返停食都會睇得出個人有時處理突發野會好似痴線咁

明顯藥物搞到咁.有時呢D病睇中醫仲好..一開波我都e為抑鬱晒時間食藥點知睇完先知係其他野搞成咁.

好奇問吓, 當時中醫點斷症?用咩方法治療?依家醫成點?
電視劇集古裝片好多講親中醫同精神病就係話失心瘋, 現實嘅中醫係點睇精神病
中醫唔敢講冇效,不過搵岩醫生好難
小弟試過睇幾個月全中醫停藥,個幾個月無乜壓力真係慢慢好咁樣好開心,但後來有啲壓力就復發啦。最好中西合壁啦要試中藥既話,而且純喝藥功效上應該都好難根治,搵到個好中醫同我又針灸又喝藥加有條件休養就好啦,加上咁醫法都唔平。所以我乖乖地食番西藥算,起碼我記憶中食完藥我強迫症既行為的確減少左。

另外,食思覺失調藥會肥可能係某隻藥先咁
維思通可能導致我肥過,依家我食sulpride就瘦左好多
小弟試過睇幾個月全中醫停藥,個幾個月無乜壓力真係慢慢好咁樣好開心,但後來有啲壓力就復發啦。最好中西合壁啦要試中藥既話,而且純喝藥功效上應該都好難根治,搵到個好中醫同我又針灸又喝藥加有條件休養就好啦,加上咁醫法都唔平。所以我乖乖地食番西藥算,起碼我記憶中食完藥我強迫症既行為的確減少左。

我食藥好多副作用呀 個人變到木木獨獨又無耐性
最慘仲扯唔到 你有無?
仲有想問下益力多醫生
我其實一直有問過下政府醫生點解判斷我思覺失調,但佢都答得好模糊,話我入院成日形住自己有腦瘤,超級驚,思想不合理
(咁我個陣得14歲,個頭突然咁痛,成身唔舒服,又檢查唔到,我咪亂估超擔心,我覺得好正常),亦可以話我疑病架啫。我冇幻覺幻聽過,係個時病到好灰成日諗死死死,死左點算又驚咁

我依家就食倍思樂50mg+ sulpride 50mg, 我唔介意佢話我咩病,但我驚佢治療個方案唔同左影響我康復,我比較覺得我自己屬焦慮+抑鬱多啲。份量上同療效上其實開呢種藥係咪都岩我

最慘仲扯唔到 你有無?

點扯唔到先,用手chok都扯唔到?我覺得呢方面好多原因架啫,有人打得j多都陽萎啦。我就戒緊j,不過都有時有晨勃
思覺失調既手足食緊咩藥,交流下

最慘仲扯唔到 你有無?

介意講食邊隻嗎

最慘仲扯唔到 你有無?

介意講食邊隻嗎

Olan 20mg 可自律25mg

最慘仲扯唔到 你有無?

介意講食邊隻嗎

好似唔算食好重,你有咩病徵
由14歲開始食到18歲 唔記得左係咩藥
不過而家我20歲,好似表達能力差左
成日唔記得野
唔知係因為藥定點 總之就冇咁好

最慘仲扯唔到 你有無?

介意講食邊隻嗎

係醫院講野係咁講耶穌 俾醫生話妄想

最慘仲扯唔到 你有無?

介意講食邊隻嗎

我又妄想,但我係身體唔舒服我覺得我有其他病,醫生話檢查左冇事我仲係痛唔信佢哋所以就話思覺失調

我其實依家都承認頭痛同唔舒服係精神唔健康造成,但唔知咁仲係咪思覺失調呢

最慘仲扯唔到 你有無?

介意講食邊隻嗎

我又妄想,但我係身體唔舒服我覺得我有其他病,醫生話檢查左冇事我仲係痛唔信佢哋所以就話思覺失調

我其實依家都承認頭痛同唔舒服係精神唔健康造成,但唔知咁仲係咪思覺失調呢

你之前係咪話停藥既? 放棄左 食返藥啦?

最慘仲扯唔到 你有無?

介意講食邊隻嗎

放棄左啦,唔食諗唔到其他方法
唔食個後果我承擔唔起,所以食番等奇蹟算
今日個頭扯住,肌肉跳,少少耳鳴

停左藥搞到依家出耳鳴所以不停了,費時愈來愈多症狀

介意講食邊隻嗎

點解諗唔到其他方法呀 你復發?

介意講食邊隻嗎

點解諗唔到其他方法呀 你復發?

無撚錯 個幾晚訓唔到精神極差 生不如死,唔想以後都係咁就決定食返唔咁硬頸,要停都比自己一切順利 情緒極穩定先啦, 現階段自欺欺人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞