[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (81)

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
而家大公司得英皇、環球、Sony、寰亞 仲派歌去大台兼上榜
華納同大台關係就
所以先講睇吓會點 許文軒會改變到啲咩
話時話 肥佬間星演國際
都好似未簽到歌手
好似本身想用就是青春嗰班 依家冇晒聲氣
間星演國際食穀種
只好食老本出星煥時期的黑膠
其實改變唔到啲乜
TVB 可能會多返大公司派歌過去
但根本性就係個「品牌問題」
而家觀眾覺得TVB 呢個品牌係負面,如果獨立歌手上去唱歌,啲人又會嘈點解你上去TVB唱歌,又會鬧佢
對好多歌手都會變成賭博一種

而TVB班老屎忽又肯定扮開明,但又想自己人玩晒
最後就會搞到佢觀眾年齡層好尷尬,到底係畀老一輩睇定後生呢?
無錯 尷尬先係好多歌手介意嘅重點
好多歌手係連主動提自己上勁歌都懶
勁歌要俾啲外人評分先上得
許文軒又唔係高層 改變到啲乜?
個榜係佢負責排㗎咩?佢負責報咋嘛
佢呢個post只係話畀你聽「佢有聽隔離枱嘅歌」
但係同曾志偉之前話畀姜濤上勁歌金曲一樣都係笑下就算啦
唔好再夜啲
個時段仲衰過超級推介
加多10個位只係話俾人聽
嗱 我哋都有上其他歌手嘅歌㗎
你啲外人咪淨係可以喺11-20上上落落囉
自己友先可以上1-10位囉
其實佢有唔少歌都ban左或未上
例如 小林不動產、世一、十年如一日
咪即管睇吓點
你冇派台點俾你上?
邊個會睇 學生要返學老嘢又早瞓
呢個節目係取代《無間音樂》
無間停播前已經係純MV節目 但係都起碼有一個鐘 家陣cut淨半個鐘
唔係二元對立,但你見到好多歌手上完chill club 跟住post相
有時仲會講去chill club 真係好玩/尊重音樂
特別而家有返現場觀眾,睇得出班歌手玩得仲開心

但班歌手上完TVB唱歌,最多ig story出返張係credit講衫、妝個堆,都冇宣傳過自己上TVB
可能班歌手都覺得觀眾唔會睇勁歌 所以宣傳都費時
智商正常嘅公司都會知呢幾年香港人點睇TVB
點會敢宣傳

除咗陳柏宇有多謝過勁歌冠咗一人傍晚藝術館
再上一次係邊個有po過 我完全冇印象
冠軍歌得主基本上其實都係無乜歌手上
更加唔好講次次都係冠軍嘅欣直 佢寧願上慈善節目都唔上勁歌
諗起上次jay fung上去唱浪漫即地獄 都要被人評佢啲歌唔夠大路

屌佢老尾垃圾勁歌 就係佢地啲思想先搞到樂壇嗰時咁無起色
呢小段片段好似好型咁,希望首歌一樣!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞