深夜限定心事台 (620)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
今次拉唔到靚花,下一杯再黎過
講起記唔記得以前我得閒都會放拉花相上嚟
以前我每日會練2杯會影低比自己睇當睇住自己成長
呢半年甚少再有咁做 都唔怪得佢會覺得我變左一個只會依附住佢既人 原來我真係太多野都拋諸腦後左

翻翻轉頭諗 呢杯唔係一杯靚花 但係我覺得最好飲既咖啡 可能我以後都沖唔到同一樣既味道出嚟 所以我先想慢慢品嘗呢杯咖啡 我唔希望咁快就飲完 都唔希望有日呢隻味道會比我遺忘左
每一杯咖啡都有飲完嘅一日。你唔會知現有一杯或下一杯嘅大細。只可以珍惜當下,飲完就放下
我覺得未飲完 不過依家個問題係咖啡師身上面 一杯野飲既味道往往都會受到沖調果個人既情緒影響到 如果呢個人狀態唔好 甚至唔會沖一杯野飲出嚟
我放低左杯未飲完既咖啡 如果我拎翻起飲既時候佢已經凍左 我會乖乖地默默地倒左佢 洗乾淨佢 努力咁沖過另一杯我中意既咖啡
不過咖啡最有趣既地方係即使係同一種豆一個年份同一個batch 都可以沖到好多唔同既味道 唔會有最好飲既咖啡 而係當下最適合你既咖啡
無錯
千千好似大過咗
仲未訓
睇多陣電影就訓
你無錯 但人既口味都唔會一時三刻咁變 我仲想飲呢一杯咖啡 我都仲認為呢杯咖啡最岩我 問一個咖啡師 都好一定有好長一段時間都中意同一隻咖啡豆沖既咖啡 起碼呢刻既我仲中意呢隻咖啡豆同呢杯咖啡
(唔排除會呃自己佢仲係暖
但再算啦 我都係想飲呢杯咖啡比我再沉澱下
Blocked
有時唔係口味改變 而係自己覺得自己只會鐘意呢隻豆 不過即使係一樣既豆 都會因為水溫低左幾度 萃取耐左十秒令到味道改變 即使個味唔係你期待既味 即使唔係你鐘意既味 你都會同自己講 你就係想要呢杯咖啡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞