今日執左隻貓B

356 回覆
1370 Like 19 Dislike
好多人講咗點處理蚤同照顧貓b
睇落佢得一個月左右大
記得記得要用濕紙巾/棉花刺激佢痾屎尿 隔4個鐘度要做
同飲奶頻頻率一樣

除咗儘快睇獸醫
另外買個磅重磅
每日觀察重幾多
一少咗/異常要即刻睇醫生
貓b好脆弱
尤其是畀貓媽遺棄嘅 叫runt
本身可能貓媽就係知佢好弱養唔大而遺棄
呢d情況唔少見
要儘量密切觀察
我隻貓都係呢間睇,認真唔錯,護士同獸醫都勁好人,獸醫我跟Kaylen,佢好有熱誠同愛心
我隻貓好多野講 有次可能太嘈
俾我打尖睇先
未瞓醒膠會以為係噉
傷口:
眼 ----暫時嘅處理最多係用暖水棉花輕輕抹 抹走d燶 抹唔走就唔好夾硬嚟
貓b眼經常會受到感染
唔使太擔心
頭-----肉眼睇唔到係咩類型傷口
同樣最多暖水棉花抹抹就算
等獸醫處理

貓奶 :買KMR 貓奶粉 --hktvmall, 寵物店多數有

多謝樓主救b湊b
凑bb要好多時間 最忙係隔3-4個鐘餵奶催尿催便
最好有人全日睇住
問下屋企人/朋友幫唔幫到手
將軍澳啲獸醫麻麻,好多街坊都有唔愉快經歷
用蚤梳+膠紙痴
加油
樓主同貓B都要加油
睇黎昌生啦
急症就去東九龍動物醫院
好人一生平安
好人一世平安
我都照顧緊一隻6星期大嘅貓b,又係有蝨,用咗呢枝除蝨噴霧超有效.呢枝只要一星期以上嘅b就用得, try try
將軍澳真係無好獸醫
特別千其咪去坑口村個間。我隻貓比佢搞到難產
ERIC LAI個間除咗佢本人千其咪搵個女醫生,自己搵下新聞,絕育都整死
如果你唔怕可以買把密齒蚤梳,裝定碗水(係咁2加dd沖涼夜搞勻佢)慢慢同佢梳,一梳到就插把梳落去碗水度,咁啲蚤就走唔到出黎,keep住同佢梳一排先,要留意耳仔位,啲仆街蚤會走入去躲藏,仲有你梳背隻就走落肚,梳肚又上返背隻,所以要慢慢梳

加油呀,好人有好報,貓貓快啲睇醫生醫好隻眼仔先
可以用椰子油殺死d flea
用cotton pad沈濕椰子油
梳毛見到黑點就撳住佢等半分鐘
椰子油殺flea好有效
生咗牙仔未?
我之前又係執到好細嘅貓b急住搵醫生,個日唔係dr Eric我諗住無所謂啦做正常檢查
點知去到佢擺明無見過貓b咁係我前面google
體溫咩都唔識check
聽心跳佢用個聽筒放埋去話 “哎呀太細聽唔到Tim”
就完左 乜撚都無做過收我300幾
我都費事理佢即刻搵第二個睇
樓主好人一生平安
貓B要加油呀
祝貓貓健康長大
單機啦傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞