[鬼故/靈異/奇聞]雨巫說故事討論區

49 回覆
12 Like 3 Dislike
雨巫channel: https://youtube.com/@ghoststorytellerhk

雨巫背景:天生有陰陽眼,唔止見到鬼,重見到地府箁薩—閰美(即係閰羅王個妹)、妖精、靈魂狀況(棉花糖咁嘅組織)。經歷好多奇聞異事,每次聽完佢講嘅事都令我對人生有所反思/警惕。

4月15號最新故事:閱業薄,講述雨巫前女友(已自殺)屋企聘用嘅風水佬生前嘅邪惡經歷

有聽開嘅歡迎討論
狐仙同肥龍瘦虎果幾集聽到好驚
好想見雨巫真人
幾個月冇聽了 之前聽聽下會有d眼訓
狐仙係邊集
唔係星期三聽眾投稿
你努力聽我唔穿邊集
初期鐘意聽

大致聽到佢話突發暈咗係醫院昏迷一星期
果段時間去左陰間見到孟婆然後講果段經歷後就冇再聽

佢把聲好節奏掌握好
最同意就算有個咩小龍女或者睇到陰野一樣要工作食飯

無聽唔係唔信
係覺得聽到夠皮

唯獨佢之前有一個故
講佢北上去佢女友家人作客

個風水師有落降頭去全家果段
覺得誇左少少

佢話完全感受唔到個風水師有靈魂係入面

即係似remote既人偶咁
又話個風水師應該賣左靈魂比妖魔至咁勁

但總括一來佢乜都做唔到
二來就算佢見到印度個炎魔啲高級咪又要打工搵食
宜家聽緊肥龍瘦虎果幾集
絲打再俾多啲hints 黎
見到啲cm係咁講狐仙果幾集好精彩
但又無講邊幾集
聽緊90 91 講風水師

讀者投稿就免了。
唔知幾成真幾成假
聽埋91

雨巫對靈魂既睇法或知道既知識好神奇。
講到風水佬入邊有兩個靈,正常同邪惡
邪惡果個仲要係原本個靈出黎。即撒卡咁。

仲要話原本個靈已出去, 邪果個就去搵軀殼
但可惜冇解釋佢點可以去奪舍

而且勁到就算死左, 似乎力量都仲好大。 自由度同思考力都好強
仲要乜都唔怕咁
以前睇啲鬼故。正常鬼魂都傻吓傻吓。
但唔明,果個風水佬第一次殺人。
就算未成年都應該有排坐。 但就講到冇咩事咁又出番黎作惡

但講到好勁, 幾個神保, 又有天眼通。 我諗實力應該屌打大部份法科師傅

而且如果唔係老作, 就算上邊個肉體爛左,佢個靈力咁大, 都可以奪舍另一個身體。
而家聽埋92

都幾有趣。 風水師分裂左個惡靈。
惡靈就食左原風水師靈魂得番少少地母保護既部份。
所以雨巫至覺得風水師身體內感受唔到靈魂

但我諗除左惡, 個意志力都要好極端至做得到風水師咁既境界
而且仲勁到自傳書都有幾本咁勁?
即係佢每次奪舍當一世?
我理解係講風水佬本人上幾世做過嘅衰嘢
而唔係隻修羅
再聽我都覺得係

所以連登另一貼話做壞人下世要做虫做豬狗
其實冇關係

炎魔定炎尾都話下世做唔做人同呢世有冇作惡冇關

不過一直想知雨巫個前度自殺因為情緒病定比個風水佬害
好認同佢講眾生平等呢樣野 成日覺得貓貓狗狗好爽
我係想知個投胎機制係點
似月老入邊講
做幾多功德就計數睇邊一級

最高係做貓唔係做人

但咁既人渣都可以輪迴
即係地獄都有限期
佢又冇點解釋赤門

赤門即地獄
估唔到有人開post講佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞