Christopher Nolan 腦爛大師係電影界既紅太陽!

65 回覆
50 Like 25 Dislike
個個睇電影都有自己見解,自己覺得好睇咪囉得,我都唔明有咩好屌

咩影展頒獎收得皮啦,我覺得葉念琛拍得好過冦比力克添啦

你同影展評審多少有啲距離嘅
Dunkirk眼高手低啦
又吹奏
Dunkirk眼高手低啦
又吹奏

一句講唒 你唔識睇戲
本身對Nolan冇咩
由Batman Begins認識佢再睇番佢D戲
momento, the pretige, the following果D
都覺得佢拍啲戲都幾有新意又幾有vision
但係佢D死忠真係好撚煩成日Nolan前Nolan後 講到成個世界得佢拍好戲咁樣樣
一出新戲trailer 都未有就adore 加一句In Nolan we trust以為自己好型
仲成撚日討論經常自high 瘋狂解讀套野扮到好熟佢咁:
Nolan不嬲xxx
Nolan係咁架啦
Nolan式既xxxxx
Nolan個腦係xxxxx

潛行空間果排班人仲捧到套戲天上有地下無
啲人開始對Nolan反感真係多得呢班死忠唔少
老老實實 我凈係鍾意佢batman 同inception,其他唔識欣賞
老老實實 我凈係鍾意佢batman 同inception,其他唔識欣賞

你一係唔識電影語言,一係睇開爆谷片
鍾意就鍾意
唔鍾意就唔鍾意

連登好多人都迫你鍾意/迫你反
某一樣野
轉自fb:

「Nolan大概是當代最成功的電影人,他的成功不但是電影,而是成功塑造了自己的fans文化。Nolan的電影本質是用“藝術來包裝商業”,而他的fans則認為他是“用商業在包裝藝術”,這是本體的分別。通俗商業片的觀眾以為自己看懂了藝術,突然有了深度,他們拼命維護Nolan,實則是維護自己突然自我感覺良好的品味,維護的是那份優越感。」

講得好中
(當然只係針對某部分Nolan fanboy嘅心態,並唔代表所有鍾意Nolan嘅人都係咁)
呢個年頭得腦爛大師先識拍戲,配樂得Hans Zimmer先識配
無論大師拍套戲好與壞 觀眾都唔可以批評 一定要讚好
理性指出濫用配樂既問題=唔識歷史
異見人士=唔識睇戲、唔識電影語言、無深度既普通觀眾
呢班觀眾死返去睇爆谷電影就岩

腦爛大師班fanboy真係教識我好多野

你當john williams死架?
咁on9你應該喺假膠黎
講真Nolan 拍商業片好睇好多
朴贊郁bb
你啲戲好正
本身對Nolan冇咩
momento, the pretige, the following果D
但係佢D死忠真係好撚煩成日Nolan前Nolan後 講到成個世界得佢拍好戲咁樣樣
一出新戲trailer 都未有就adore 加一句In Nolan we trust以為自己好型
Nolan不嬲xxx
Nolan係咁架啦

Nolan狗煩到
成班除左nolan戲都唔睇多套
扮哂識戲咁話nolan好高深
個nolan黎香港po幾多連登仔出哂水咁嗌路蘭大導
縮返入你老母個閪度啦
本身對Nolan冇咩
Nolan不嬲xxx
Nolan係咁架啦

Nolan狗煩到
縮返入你老母個閪度啦

同班fans講簡單既野,佢地就話你唔識野
到講複雜既野,又會覺得你扮野

你一係唔識電影語言,一係睇開爆谷片

我覺得inception個題材好 佢亦都拍得好好
呢個主題亦係好新穎
發夢都比佢mix埋偷野。
Batman亦都拍得好
但見到呢套戲出面啲人咁讚法,又超越咩超越物
真係唔知講咩好
雷霆救兵我覺得真係神作,
人物描述得好好,幾個畫面
就將果team人既性格 表達晒出黎
超唔超越就見人見智。
始終二十年後先出到一套拍得住佢既戰爭片
但超越or神作 我覺得未到
轉自fb:

「Nolan大概是當代最成功的電影人,他的成功不但是電影,而是成功塑造了自己的fans文化。Nolan的電影本質是用“藝術來包裝商業”,而他的fans則認為他是“用商業在包裝藝術”,這是本體的分別。通俗商業片的觀眾以為自己看懂了藝術,突然有了深度,他們拼命維護Nolan,實則是維護自己突然自我感覺良好的品味,維護的是那份優越感。」

講得好中
(當然只係針對某部分Nolan fanboy嘅心態,並唔代表所有鍾意Nolan嘅人都係咁)

屌 玩針對 駁唔到
呢個年頭得腦爛大師先識拍戲,配樂得Hans Zimmer先識配
無論大師拍套戲好與壞 觀眾都唔可以批評 一定要讚好
理性指出濫用配樂既問題=唔識歷史
異見人士=唔識睇戲、唔識電影語言、無深度既普通觀眾
呢班觀眾死返去睇爆谷電影就岩

腦爛大師班fanboy真係教識我好多野

你當john williams死架?
咁on9你應該喺假膠黎

乜水呀
本身對Nolan冇咩
Nolan不嬲xxx
Nolan係咁架啦

Nolan狗煩到
縮返入你老母個閪度啦

同班fans講簡單既野,佢地就話你唔識野
到講複雜既野,又會覺得你扮野

你班人睇多幾本書先學人睇戲啦
反nolan既以後唔好睇nolan d戲
睇左死全家

好驚
反nolan既以後唔好睇nolan d戲
睇左死全家

好驚

轉自fb:

講得好中

屌 玩針對 駁唔到

好中,言簡意賅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞