Adobe宣佈2020年底終止支援Flash

35 回覆
5 Like 1 Dislike
Adobe指出因HTML 5、WebGL等網路標準成熟,使得瀏覽器整合外掛程式功能,將讓Flash在2020年底退場,不再更新、發行Flash Player,包括微軟、Google、Mozilla也擬定瀏覽器階段性移除Flash的計畫。

http://www.ithome.com.tw/news/115777

在經過多家瀏覽器及網路平台表態不支持後,Adobe周二宣佈將於2020年12月30日起終止支援Flash,使這個曾經稱霸的網路影像格式時代畫下句號。

Adobe指出,過去該公司創造出Flash及Shockwave等格式廣受到社群喜愛,並成為網路不可或缺的一部份,但近年開放標準如HTML5、WebGL及WebAssembly逐漸成熟,包含了原本只有外掛程式才有的功能,如今,多數主要瀏覽器業者也相繼整合了外掛程式功能,而逐漸不支援外掛。因應大勢所趨,在合作夥伴包括蘋果、臉書、Google、微軟及Mozilla等合作下,Adobe計畫讓Flash退場,預計在2020年底終止更新及發行Flash Player,並鼓勵內容生產商,將Flash內容轉移到新的開放格式。

由於目前還有包括AV網、遊戲、教育和影片等產業仰賴Flash技術,在2020年底之前Adobe將持續支援主要作業系統及瀏覽器,提供一般安全修補程式、維護OS及瀏覽器功能,必要時還是會新增功能。但在未授權及過時Flash Player普及的地區,Adobe會更加速Flash的EOL (end of life)。
一早要啦,Flash一大堆保安漏洞要補,成日要人update,煩到死!
adobe 好心唔好買野,買親都瓜
it狗咁撚低賤仲扮哂老屎忽咁
連登真係多IT顛佬...
但 Flash 啲 Tweening, morphing 好順

新一代 web 技術做唔做到? 用咩做?
Flash執柒咗之後,嗰班以前靠整動畫搵食嘅老屎忽咪全部失業囉
唔好怨人,IT世界就係不斷進步
唔Keep住學新嘢最後被淘汰只可以怪自己
Flash執柒咗之後,嗰班以前靠整動畫搵食嘅老屎忽咪全部失業囉
唔好怨人,IT世界就係不斷進步
唔Keep住學新嘢最後被淘汰只可以怪自己

主子自己都放棄唔要啦, 班奴才仲攬住唔放, 為乜啫?!
會唔會影響photoshop嗰啲
一班唔肯進步既人叫老屎進步
而家2017年unreal engine 4 UMG都仲係drag and drop + GUI configuration去整game UI
呢個世界係有班on9咩都要用JS CSS去搞一堆無里頭又柒既UI衝出黎威
JS 都係廿幾年前既老seafood舊垃圾,好心快啲收皮啦好無
我要drag and drop同埋睇到code flow呀DLLM
http://www.youtube.com/playlist?list=PLZlv_N0_O1gZalvQWYs8sc7RP_-8eSr3i
Division 班developer 自家engine又係用drap and drop呀,成班老屎忽連code都唔識打呀

可唔可以分享多啲 division 的功用同優勢?

(留明學野)
如果用舊野就等於唔肯進步
你手上只要拎住一部舊一個generation既電話 你都係唔肯進步
全部 adobe 人調去flash team 2020夠唔夠時間 fix 哂啲 bugs
終於冇得睇av
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞