[2017]二級懲教助理 討論區

251 回覆
2 Like 1 Dislike
職位編號: 39016
部門: 懲教署
職位名稱: 二級懲教助理
薪酬: 一般紀律人員(員佐級)薪級表第2點(每月港幣18,670元)至一般紀律人員(員佐級)薪級表第14點(每月港幣27,380元)(入職條件註(1))
入職條件: (a) (I)(i)在香港中學文憑考試五科考獲第2級或同等(入職條件註2)或以上成績(入職條件註3),或具同等學歷;或(ii)在香港中學會考五科考獲第2級(入職條件註4)/E級或以上成績(入職條件註3),或具同等學歷(入職月薪:港幣19,780元);或
(II)(i)在香港中學文憑考試三科考獲第2級或同等(入職條件註2)或以上成績(入職條件註3),或具同等學歷;或(ii)在香港中學會考三科考獲第2級(入職條件註4)/E級或以上成績(入職條件註3),或具同等學歷(入職月薪:港幣19,225元);或
(III)完成中五學業,或具同等學歷(入職月薪:港幣18,670元);及
(b) 符合語文能力要求,即在香港中學文憑考試或香港中學會考中國語文科和英國語文科考獲第2級(入職條件註4)或以上成績,或具同等成績,並能操流利粵語及英語;及
(c) 須通過體能測試(入職條件註5)。
註: (1) 視乎學歷,入職薪酬分別為一般紀律人員(員佐級)薪級表第2點(每月港幣18,670元)、第3 點(每月港幣19,225元)或第4點(每月港幣19,780元)。
(2) 政府在聘任公務員時,香港中學文憑考試應用學習科目(最多計算兩科)「達標並表現優異」成績,以及其他語言科目C級成績,會被視為相等於新高中科目第3級成績;香港中學文憑考試應用學習科目(最多計算兩科)「達標」成績,以及其他語言科目E級成績,會被視為相等於新高中科目第2級成績。
(3) 有關科目可包括中國語文及英國語文科。
(4) 政府在聘任公務員時,2007年前的香港中學會考中國語文科和英國語文科(課程乙) C級及E級成績,在行政上會分別被視為等同2007年或之後香港中學會考中國語文科和英國語文科第3級和第2級成績。
(5) 申請人可參閱懲教署互聯網站(http://www.csd.gov.hk)。通過體能測試的申請人會獲邀請參加於同日舉行的小組面試。只有通過小組面試、能力傾向測驗及最後面試的申請人才會獲考慮聘任。
咁快
岩岩八個月又招

走左一班去各政府部門
搵鬼做
呢份閪工
真係你做埋我果份
呢份閪工
真係你做埋我果份

介唔介意講多少少?
呢份閪工
真係你做埋我果份

介唔介意講多少少?

返六日, 陪犯坐監
返工地點全部都係勁遠, 根本冇時間返屋企
呢份閪工
真係你做埋我果份

介唔介意講多少少?

返六日, 陪犯坐監

仲有OFFICER 流失率都勁大, 你就知呢份工難唔難頂
呢份閪工
真係你做埋我果份

介唔介意講多少少?

返六日, 陪犯坐監

ching 係另一個post見到你,原來你堅懲教人員
咁真係要分享多d
呢份閪工
真係你做埋我果份

介唔介意講多少少?

返六日, 陪犯坐監

ching 係另一個post見到你,原來你堅懲教人員
咁真係要分享多d

一齊坐監
返六日都幾灰。。。
ching 總有冇其他野分享下
例如d咩馬房文化等等。。
平時政府星期五先出新工,好少有星期三就出新post
聽講上一次fib,竟然要用英文講懲教處啲理念價值觀出黎

其他紀律部隊都唔洗咁考法啦
返六日都幾灰。。。

返6日唔係問題 係佢D更 ..........
同埋一定要留宿

一定要。。。因為個更所以要留宿,定佢規定要留宿?
返六日都幾灰。。。

返6日唔係問題 係佢D更 ..........
同埋一定要留宿

一定要。。。因為個更所以要留宿,定佢規定要留宿?

因為追更問題,所以變相要留宿,你可以走,但因為地點問題為左訓多小小自己都會選擇唔走
雖然學歷要求低人工算高,但真係好難留到人
陪人坐監
即報左
聽講上一次fib,竟然要用英文講懲教處啲理念價值觀出黎

其他紀律部隊都唔洗咁考法啦

入境都要
好工黎,考到先算,都唔容易考。
好工黎,考到先算,都唔容易考。

點解甘講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞