[PS/XB/PC] Resident Evil 4 Remake (8) 幾時先白金到

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
你青字好似我睇GAMEPLAYHK 個啊俊講野
隻verdugo咁厚血嘅
殺咗佢用哂啲彈
跌得30000蚊
第幾章 比個心理準備我
第13章尾細個打依關已經有陰影,依家重製版恐怖過原版好撚多
啲環境氣氛好恐怖,重要帶左耳機啲光管搖下搖啲聲
唔駛驚呢幾隻野

出面走廊同培養室中間有幅大玻璃可以跨越

先攞熱感鏡,再每次放一隻再生怪出嚟,瞄唔切打唔曬啲寄生蟲就利用呢幅大玻璃反覆跳出跳入 (佢爬出爬入後會慢慢起身俾時間你近距離瞄準)

四隻都打曬先攞士巴拿入去upgrade張通行證

之後既強敵再生怪有成9隻寄生蟲係身都可以用呢個方法磨死

https://youtu.be/71CS2gAcPcM
如果把Chicago 可以做到掃射的話,我會想衝佢返黎
想問下尖石換果把手槍勁唔勁?
洗唔洗換左先?
除左個耳機佢啦搵自己笨
其實「將bonus 當主體」依件事好難理解。

bio既遊戲本質就係「管理有限資源」。但將「隻game轉形至無限資源」竟然係大部份玩家最爽既目標。事前大部分人要求有「求生」既遊戲體驗,但「無雙」原來至係佢地最想要既體驗。好難觸摸。

re3可以農到買無限rpg,然後用無限rpg刷最難難度評價。「幾乎100%玩家可以拎bonus,並刷評價」係負評。

而同時「非100%玩家有能力得到bonus」又變成一個「缺點」。到底「bonus」依個字既真理係乜?bonus又應唔應該存在於遊戲中?

我就覺得自己係享受緊遊戲既本質而唔係bonus 既追求。re3白金之後,我用普通武器爆咗有4次以上。其他故事game,batman、the last of us、spider man 2(ps2)、re6依啲重刷無bonus 既game,我每隻都玩4輪以上,享受既玩法設計而唔係bonus。bonus 既難易度根本唔應該係主體。

如果一隻game解鎖bonus 後重玩性只為bonus 裝備,咁隻game 既本質其實唔好玩,或者唔啱嗰個玩家玩。

唔使用把槍證明自己征服到最難,而係應該為征服最難而感到成功感,享受建立策略去征服最難。而唔係享受征服後既bonus。

當主機遊戲只剩下「儲印花」既遊玩目的,其實本質上已經係農場手遊。
花園迷宮清完狗重要清人救衰妹...
已經被人圍重要去救人...CLS...

其實今集衰妹我又唔覺得好煩
反而好多時都幾幫得手
係成日被人老笠...
而且間中會救返LEON轉頭
打村長嗰度重幫LEON拍熄啲火
好貼心
藍色任啲碎係咪帶唔到去下周目?
一發ko
No Amber? No protection Luis
唔知係我miss 咗定點樣
個故事有冇講點解舞廳咩都爛晒
本身Louis 話舞廳有野發生係d咩?
最恐怖係再生者同埋鐵處女跑得快
多謝巴打
藍寶石神獸勁夾
可能ada篇會講

第15章個場第16章返去個陣都係爛哂

村廣場又係
村長同城主變身過程CG弱雞咗咁多嘅
只能講每個人追求既野都唔同,而且大部分人都好容易將注意放係自己未得到 / 得唔到既野上面

我覺得你單純將bonus weapon 定性為集郵項目有啲曲解佢既本意

用食拉麵嚟做比喻,成碗拉麵連配菜係遊戲既本體

當你每次都食同一款拉麵,就算碗拉麵好好食,但新鮮感隨住食既次數下降係不爭既事實

而Bonus weapon 就好似七味粉 / 辣醬,唔係人人都鍾意加因為會令碗拉麵唔原汁原味 (類似你享受遊戲本質既睇法),但有啲人食咗一兩次原味後,就係想轉轉口味睇加咗辣醬後會唔會有唔同既味覺享受

但問題係capcom 將加調味料呢項服務設咗太多限制,某啲限制直頭苛刻到會令人直接放棄既地步 eg. NG pro S+ ,咁係好事定壞事就真係因人而異
唔洗,兩把第一輪都無咩用
https://www.youtube.com/watch?v=vA-c_Gd-E7g

我幾鐘意個削岩機同天花板
玩完迷宮記得番轉頭同ashley拎番個寶箱
整個週目總共有幾多王冠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞