見過同事最癲點蛇王法?

697 回覆
4836 Like 48 Dislike
幫讀緊PT HD同事做左份功課
叫我3日都唔洗返工
WFH去左巴厘hae幾個月
本身係部門head已經恆常運作
真係突發事先要理
嗰段時間一日淨係做兩個鐘
睇完data say個hi就算
開住slack扮返緊工
入數紙唔係有時間既咩
買個NordVPN
你部機VPN 左去英國先,再 connect 公司VPN
有冇得諗?
試過份工要出街
仲拎住堆工具
點知做做下個同事話想返屋企hea
hea完先拎d野返公司打卡收工

但我同佢講我屋企好L遠
你返去hea咁我點
之後佢邀請我上佢屋企

同事係異性

而家返親OFFICE都係咁上下
日鳩日都蛇 因為唔洗長坐office
約左5點前去葵芳拎野比老闆個客 , 2點幾施施然去搭巴士訓左陣, 再去葵廣食野 , 之後先慢慢行過去比佢
嗰陣返地盤,因為自己揸車,同埋平時食飯三粒鐘,特登揸半粒鐘車返屋企搵個SP扑嘢,佢喺屋企附近返工,同佢食完飯之後,自己揸返車返工
exactly係我每日嘅諗法
到底去邊度搵task做
有時約埋同事一齊返office就要努力搵嘢做仲難過做嘢
社福咁撚得閒
住得近又無所謂wo
我公司都有同事番屋企食lunch
出去開會 其實咗個男網友爆房
返9點日日打完卡就落街食早餐,11點前都唔會見到佢,3點又話book左睇醫生5點半先返黎執袋準備走

做左幾十年既低層老屎忽有咩就推曬比新人做,高級過佢都搞佢唔掂,因為大老細好少出現又唔會炒人,成個office就係充斥住上又射責下又唔做既文化,通常都係新請返後既年輕中層食曬,不過好快就會頂唔順走人
係咪大公司?
只可以講間間有返咁上下規模既港資公司都會有咁既情況出現
入面都唔知邊個山頭打邊個山頭,人事管理亂到七彩/根本無人理,生產力勁低因為充斥住一班老屎忽
師兄識好多野
試過有同事去見客之後去咗沙灘游水,曬到紅晒咁返公司
一日斟幾次水 真係癲
又話返地盤好辛苦搵命搏
圖一 啲g警影相打卡 根本唔出奇

有次行山 啲日落幾靚 成堆阿蛇輪流打卡 ,
係隔離聽到 有人報警 話捉掛banner嘅人 不過被人撚 行上山頂再行返落去
intern試過
巴打 澳門有咩好食 過兩日準備去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞