廿萬新車,Freed 定Sienta?

130 回覆
3 Like 28 Dislike
巴打負責揸,你冇say ga la, 信你老婆啦

利申: Freed 用家
同我情況一樣
改款前 2+2+2 款
我平時摺左第3排 最尾放雜物 好好用 拎黎搬屋都得
但係如果車滿人就要放番D 雜物喇~ 變相尾箱唔算太多位~ 如果你有睇過實物
車滿7個 你唔好諗住佢好好飛, 始終係1500cc 車仔
原廠避震比較浮 , 坐尾排會比較明顥 (利申 我自己覺得
我3人家庭,我原本心水note epower,最後,因為家庭車,個平台中庭同雙電門,簡左freed。

一直覺得3個人賣7人車係多餘,點知真係都會用到。而且即使坐3個人,head room,同空間感都好好多。
去試下車,講駕駛感肯定係note最好
要空間肯定另外2部
前freed 用家

我買freed 之前都係諗呢兩部 最後買左freed 既原因係 因為sienta 如果要收埋最後排張櫈 係要中間果兩個人先落車 之後將櫈收係佢地腳下 但freed 可以直接行去車尾掛起佢 當然你會話freed 用左掛起黎頂既空間 咁就自行衡量邊隻適合自己
我都係三人家庭
老婆同仔坐中排,尾排放野,車埋外父母都得
細七人暫時都剛剛好

妹夫一家四口加埋工人5個就買Jazz
變左要我車外父母
車展買定SHOW ROOM?
佢有期清舊車賣21萬

我自己好喜歡NOTE,但擔心多電子野返廠整又一頸血
佢自己又話唔識,但去金鐘睇過兩款車,覺得FREED好做好多
多謝分享

油耗如何?
noah二手難唔難養?
變左車唔到老婆另一個細妹同個女,要佢地撘的士
我假日車 12~13km/L
Note 我就冇揸過,Freed 揸左一年,10 年車冇野壞,都精神。
我睇過Jazz Crosstar其實有型過上一代爵屎,但車籠略嫌太細,我都係一家大細工人連細路五個人,真係覺得買唔落手⋯⋯
即係每百公里8L
我成日都係老婆面前話佢呀妹一家做乜買jazz
有小朋友都要考慮埋尾箱放野,freed 真心夠晒
其實我思路就係Freed雖然新車但好多嘢仲用緊機械,2023年都仲用腳煞就算壞車都可以搵車房整唔使返原廠。
同埋呢個價位真係無咩可以挑剔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞