點解窮嘅父母永遠都要將屋企窮講到係仔女欠左佢哋咁

13 回覆
46 Like 3 Dislike
窮嘅父母永遠由細到大都會灌輸一樣野俾仔女
因為屋企窮所以你要努力讀書揾錢先會過得好啲
然後所有野都會逼你跟佢哋嗰套
日日夜夜都提住屋企窮
明明你無呻過屋企窮但就會屈你成日嫌屋企窮
分明係自己自卑作怪
點解要講到屋企窮係因為仔女讀書唔夠叻揾得唔夠多錢
原來屋企窮係因為仔女讀書唔叻而唔關父母事?
窮人父母嘅思想永遠都係諗住養兒防老
尤其係大陸落嚟嗰班人
自己俾唔到好嘅成長環境俾仔女都算
仲要永遠將自己造成嘅問題怪落去仔女到

所以總結窮人真係唔好生仔害咗下一代
我都想問兩個冇錢嘅人點解要結合埋一齊仲要生下一代
各自搵個有錢過自己少少嘅都好丫
講到養兒防老咁好聽?
唔知以為係養緊畜牲咋(講緊我自己)
揾到先得嫁 特別係冇文化嘅點溝通
最好笑係日日將仔女同其他正常家庭既仔女做比較
又唔見佢比較吓人地屋企資源有幾多
佢拎我同其他人讀書表現做比較就得 我拎返佢同人地啲父母比 話佢又窮又低學歷 即刻起晒鋼話我不孝
因為想你養返佢
窮人思想最大誤點:養兒防老
覺得養大個仔係投資,為左之後佢地養返自己
當個仔/女養唔到自己既時候未覺得係投資失敗囉
就好似廿幾三十蚊買恆大個班人咁
E+蒸發九成資產未覺得恆大害左佢地咁囉
養兒防老
佢哋可以鬧足你一個鐘
不停比較人哋仔女有幾好
你一講人哋父母就會發癲咁話邊有仔女會拎父母同人比較
其實佢哋根本無概念父母應該要點對待仔女
傳統中國思想同儒家思想荼毒佢哋好深
覺得自己係父母就做咩都得
無論自己講咩都唔可以話佢錯
從來唔會去學習點令自己做一個更好嘅父母
搵唔到咪唔需要同任何人一齊囉 冇意義
一生三大覺悟部曲行左兩步啦,發現自己父母係廢柴同發現自己係廢柴,咪希望生仔女唔會廢柴博一博囉

窮撚真係咪撚生仔 窮撚下一代係真係特別弱智

淨係識怨天怨地怨老豆老母 憤世毒撚

停課反撚埋天文台
你老豆老母將窮怪落你到

你就將你既弱智無知怪翻落父母到

Super打和啦 有咩父母就有咩仔女

天文台有權自己決定停課都唔撚知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞