消息:行會通過調整港鐵票價可加可減機制 擬與港鐵盈利掛勾

88 回覆
3 Like 59 Dislike

港鐵 (00066) 票價調整機制正進行檢討,消息指,行會通過調整港鐵票價可加可減機制,擬與港鐵盈利掛勾,令港鐵的利潤可更有效地反映在票價之上,料傍晚運輸及物流局長林世雄會與港鐵代表公布詳情。

港鐵現行票價機制15年來只減價一次

現行可加可減機制於2007年兩鐵合併後開始,每五年檢討一次,計算的方程式包括綜合消費物價指數變動、運輸服務業名義工資指數變動及生產力因素。不過,港鐵票據自2008年起的15年來,只有2021年減價,因此市場對有關機制議論紛紛。

目前港鐵票價可加可減機制方程式:
整體票價調整幅度 0.5 x 去年12月綜合消費物價指數變動 + 0.5 x 去年第四季運輸業名義工資指數變動 — 生產力因素(0%) — 額外扣減(0.6%)

自2020年疫情以來,港鐵票價為兩年不變、1年減價,行政總裁金澤培指,現行票價機制行之有效。

賺愈多票價就要減?
變相將港鐵盈利封頂

咁66仲有咩投資價值
同佢鐵路 sector 掛鉤,定係全間公司連埋地產收益嘅表現掛鉤先?
你真係覺得港鐵靠票價賺錢?
罰撚完港鐵咪又反映報表盈利,有咩意思
係, 老闆自已開多幾間contractor 就搞掂
掛勾即係賺多d加多d,賺少d就加少d?
一定唔會咁順攤啦!
同出意外壞車次數掛勾就啱
全部俾中國建築,邊可能用自己contractor
每壞一次就要減價一次
跟壞車時間決定減幅
黨鐵一定會玩財技
你想我減 ?
我偏偏砌到自己條數今年開始負俾你睇
最後都係要加
壞完咪加價整
羊毛出在羊身上
助長港鐵大花筒之後話無盈利加價
之後就會出現港鐵地產 港鐵媒體 港鐵建築 子公司
母公司就年年蝕幾億 子公司賺幾十億
咁能大個政府唔識派人落去監管?
其實可以任佢加羅湖落馬洲填數,咁未可以唔駛加市區線
佢地產股嚟
可加不減機制?
計錢係車務定係整間公司先
呢頭賣樓賺錢,嗰頭要加重補同鐵路營運

變咗慈善機構
我就係利潤保證協議
黨鐵做爛條數咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞