微軟宣布將ChatGPT-4整合至 New Bing 中供用家使用 但網民發現新 Bing 封鎖已經香港用戶!

302 回覆
215 Like 4 Dislike
新 Bing 封鎖香港用戶 專家:VPN 美國註冊新帳戶可解決

Open AI 於上周推出最新 ChatGPT-4,而 Microsoft 亦相繼宣布將 ChatGPT-4 整合至 New Bing 中供用家使用。不過有香港網民表示使用 Bing Chat 時網頁會彈出錯誤代碼,疑因地區問題遭 Microsoft 封鎖,需透過 VPN 「翻牆」方可正常使用 New Bing。

有 Reddit 用家上周發文表示,使用 New Bing 的 Bing Chat 功能時突然彈出彈出錯誤代碼 E010006,並無法重新使用及被踢回候補名單。有不少香港用家相繼於帖文下表示遇到一樣的問題,估計 New Bing 暫未支援香港。其中一位位於北京的網民留言表示,使用 VPN 及 Chrome 的擴充功能方可連接至 New Bing,否則會被重新定向至 bing.cn,稱香港與中國的用戶皆被 Bing 審查。

▲部份香港用戶被踢回等候名單,按 Microsoft Edge 瀏覽器右上方的「b」按鈕會出現圖中的字樣

不過香港科技初創企業行政總裁李勁華昨(19 日)於 Facebook 分享即時被 Microsoft 重新批刻的方法,幫助一眾被 Microsoft 踢至候補名單的香港 Bing Chat 用戶。首先用戶需先開通 VPN 及連接至美國,之後在 Bing App 中移除所有舊帳戶,再於 Bing App 註冊新帳戶並將地區選為美國,然後於登入後按「Join Waitlist」,便可即時解決問題。

▲仍可使用新 bing 的用戶,按畫面右上角的「b」按鈕會出現圖中右方的聊天畫面

https://unwire.hk/2023/03/20/bing-chat-hk/fun-tech/
已經封鎖香港用戶
政治影響生活最佳例子
條撚樣教人翻牆咁大逆不道
教人翻牆算唔算危害國家安全
留港又贏
要vpn駛撚用你咩
美麗新香港, 發展創科喎
真係移得民
開始俾歐美當係第三世界咁對待
一国,求仁得仁也

大不了咪唔用 有百度ai
啱唔啱呀 某幾位連登中國人
班支拿仔話唔係叫翻牆架 唔準笑
ChatGPT都捉摸不透你嘅黨安法
真係要跳過柏林圍牆咁先叫翻牆?
中國香港值得擁有
又唔兩制了
合理
所以公司咪唔俾人用囉
黎生: 我唔理 最緊要返工 政治關我咩事
藍屍:美國佬搞事
藍友全部廢老唔洗用呢d

申利:藍尸
佢講緊poe 喎
放俾香港用容乜易俾人告國安法
其實都唔多香港人用啦
開番關大把野搞
日日同個AI chat做乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞