贊唔贊成體罰?

22 回覆
30 Like 32 Dislike
小朋友曳,百厭,唔聽人講,贊唔贊成體罰?
當然唔係叫你打到佢爆缸入廠,講緊打手板,藤條打囉友呢啲。

贊成
反對
適當
其實我覺得適當體罰係需要

有情況係痛楚先會令小朋友昅取教瞓,例如走得快會仆街,佢跌過痛過就會小心。

當然有人話你打佢,佢打人。
所以要比佢知你為咩事打佢,打完要說教。
要啦
有時真係要打先會停
緊係要啦, 你講得岩
痛先記得, 係腦既一個機制
適量係多餘, 我會一次過重手搞掂

捧起佢掉落地
有3個反對,可摸以講下點解
咁含撚算唔算體罰嘅一種?
兒童性罪行
係 實有人會火遮眼過晒火
咪on9啦,自己跌點同你打佢呀,打完個心理創傷記成世。
打,往死裏打
尤其係條街度亂走鳩叫個啲
我細個都比人打到仆街 而家都冇恨老豆老母
作為一個曾經受到長期體罰ga人,絕對唔贊成

因為好多時,父母體罰程度,次數,唔係按件事嚴重性,係按當日心情。

好聽d 就係因為小朋友做錯野,要教。說穿了,個下,根本就係發泄緊。情緒
咁呢啲真係過咗火 失控嘅體罰絕對唔贊成
想請問對日後或今日有咩影響?
咁樣已經影響左你價值觀,令你覺得體罰無問題

被虐者>>施虐者

好typical 體罰,負面影響
體罰本身已經係失控表現

用暴力令小朋友驚,下次唔再做相同行為。

其實好多方法都可以stop個小朋友

說穿了 都係for 發泄情緒

但係結果無論係令個細路大咗覺得有問題定冇問題都算影響價值觀
體罰我覺得係顯示出你除左暴力外冇其他辦法教得好你嘅小朋友
大腦學習嘅過程包括注意,主動參與,回饋同固化
除咗體罰之外,仲有更加多好嘅回饋方法,當然呢啲係要用心思去學習同埋設計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞