19 回覆
5 Like 5 Dislike
咩all in買中爆升股爆升幣、富二代爸爸比幾千萬個啲就算鬼數,大家身邊識唔識人靠自己平凡地財自?

啱啱有個朋友宣布財自,會移民英國。佢30尾,乞食科u grad,畢業冇耐就金融海嘯,做咗幾個月part time,後來搵到某奢侈品牌做sales。之後撞正大陸人爆買,佢話會有一兩個月過10萬,我估佢平均每月起碼6萬。12年4百萬頭買將軍澳3房,同時佢有月供當年熱門股eg qq領展。最好彩係15年股市大升,佢覺得升得太恐怖,套現一半還mortgage,之後大跌佢都有損手但唔太傷。17年已經供完樓,以往供樓嘅錢全部買funds。佢係交比人管理,話買全球嘅股市etf同債。

19年無得撈同時萌生去意,搵到3萬嘅pr定marketing,21年成功摸頂過千萬賣樓轉租租,舊年買咗英國排屋,好似300萬港紙。佢話舊funds + cash + mpf有1200萬,搵緊manager轉過英國,話做到3% net cash inflow已經夠使(成件事仲未計佢老婆都有舊錢)

我其實一路都知佢嘅操作,當時聽到覺得無乜特別,估唔到個效果咁勁
Crypto
宜家唔會再有呢支歌仔唱
白卡才是真正的財自。
香港財自三寶
咁真係幾件大事上面都捉到,抵佢有基本財自
又係靠樓?
當年得一千蚊買極限熊

點知真係熊市 賺左三十萬

之後又買極限牛 點知真係牛市 賺到一千萬

之後又買極限熊 點知真係又熊市 賺到三億

之後又買極限牛

如是者已經過百億

佢今年先廿幾歲
GME
我覺得個個年代都有各自嘅機會。我朋友當然有好運成份,不過我都歸納到佢幾個老生常談嘅成功因素:

1.高儲蓄,佢本身唔大使,大部份嘅錢都係供樓供fund
2.分散投資風險,佢買嘅funds係全球嘅etf同債,雖然大升市佢升得少過人,但幾次大跌佢都話唔大影響,佢個portfolio 係慢慢咁向上
3.識得判斷價值,及時行動。15年佢覺得升得咁急一定出事,所以套現一半,留一半放紙鳶。21年又夠膽放自住樓
4.長期投資,佢雖然有啲操作係time the market,不過佢keep住fully invested咁滯
試下講多啲
算,不過冇乜可複製性,除非佢長期咁贏,咁就歡迎你分享下佢有咩心得
你個例子可複製性睇落高
做到醫生/大行律師等月入5萬以上職業,冇咩大嘅開支,等15-20年

但係問題有幾個
1. 得少數人做到呢d職業,通常要公開試 top 5% 以內,而且其他方面能力都強
2. 冇保證嚟緊20年同之前果20年係一樣
3. 錢呢d嘢係人年輕時價值最高

所以其實参考價值唔高
你個fd高收入買d低風險既慢慢滾實冇死架
大把連登仔死慳爛慳草返黎果十零萬一炮轟落去妖股就輸晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞