台灣記者出書還原「長春圍困戰」 港印刷廠不敢印

144 回覆
179 Like 3 Dislike
其實蔣公算唔算歷史罪人
搞到共慘黨有今時今日既實力

果陣國民黨好多衰野,連最高領導人的夫人都可以食左d軍費就知
而共產黨開頭係ok,好多後生仔女前仆後繼去捐軀
果陣國軍=藍絲
共軍=黃絲

食左d軍費係咪真,當然啦,點解咁肯定,因為我起南美見過批黃金,嗱你攞五球野出來,等我安排運來香港,批黃金話多唔多,話少唔少,目察起碼有五千萬美金

自已得閒查啊吓宋美齡晚年生活狀

個時冇美國迫停戰,中共滅亡咗
其實蔣公算唔算歷史罪人

果陣國軍=藍絲
共軍=黃絲

食左d軍費係咪真,當然啦,點解咁肯定,因為我起南美見過批黃金,嗱你攞五球野出來,等我安排運來香港,批黃金話多唔多,話少唔少,目察起碼有五千萬美金

自已得閒查啊吓宋美齡晚年生活狀

個時冇美國迫停戰,中共滅亡咗

美國無諗過國軍可以輸得咁快

明明國軍打到中共就快收皮, 所以認為叫國軍停戰,都唔會影響到局勢

點知中共一反擊, 就勢如破竹, 唔單止打敗國軍, 仲係短短兩年內征服大陸
得雲海敢係903講

好波
好有興趣睇

美國無諗過國軍可以輸得咁快
明明國軍打到中共就快收皮, 所以認為叫國軍停戰,都唔會影響到局勢
點知中共一反擊, 就勢如破竹, 唔單止打敗國軍, 仲係短短兩年內征服大陸

其實你睇後尾整體亞洲歷史,當年唔征服大陸,應該隔幾年都會打,到時世界大戰都唔定
唔單單國共內戰
仲有蔣公國光計劃,一切都已經準備就緒襯中共搞緊大躍進時就光復大陸
到最後又係美國唔肯支援,而且多多阻撓就告終咗
唔單單國共內戰
仲有蔣公國光計劃,一切都已經準備就緒襯中共搞緊大躍進時就光復大陸

支那幾千年不變第一大姓:賴!!!
香港有無得買

書展田園書屋

巴打買左幾錢?
其實蔣公算唔算歷史罪人

果陣國軍=藍絲
共軍=黃絲

同你講打贏仗,係我佔領到。就有田有地分。
你都加入啦

當時城市人/讀書人 支持國民黨, 因為佢地有讀書都知共產黨係仆街
而農民就支持共產黨, 因為佢地好蠢, 以為支持共產黨 真係有田分
可惜既係, 當時農民既數量遠遠高過城市人

老實講句

其實現在中國維權人士, 都可以用番呢招
對住農民講, 叫佢地打敗中共, 然後分田分地

雖然現在中國城市人數量係多左, 但農民數量一樣佔左好大部份

佢地知道共產黨仆街唔係因為有讀書
係因為知資係當時未流通得咁好
好多人盲字唔識唔睇報紙
好多知情既都係城市
農村既一不唔睇報紙、二冇聽電台
南方既連打到幾近都唔知,北方唔洗講,連而家返學都要行幾個鍾,更加封閉
當然分田地係有用,但一般農民都係單純,你叫佢地殺地主佢地唔敢
好多人覺得鬥地主太殘酷唔去大會,但共產黨員迫你去,再迫人落手
冇話城市人就好人,農民就蠢人咁二分法
係內戰時影響極大既共諜九成九係城市人,受過教育有讀書,佢地先支持共產黨
唔單單國共內戰

1965年是國光計畫模擬推演最多年的一年,但也是大挫敗的一年,代號「騰海二號」於澎湖外海進行灘頭登陸作戰演習,卻因當天風大浪大導致離本島才1200公尺的距離竟然花了45分鐘才登岸,且有3/4的官兵下船時因為暈船根本無法作戰;而6月24日在左營桃子園外海的模擬沃灘頭登陸演習,不幸有五輛兩棲登陸車被海浪打翻,數十人殉職,是國光計畫演練傷亡最大的一次

八六海戰及烏坵海戰失利後,蔣中正才真正明白「國光計畫」只是紙上談兵,因而對反攻大陸逐漸死心。
仆街 賣撚哂
唔單單國共內戰

1965年是國光計畫模擬推演最多年的一年,但也是大挫敗的一年,代號「騰海二號」於澎湖外海進行灘頭登陸作戰演習,卻因當天風大浪大導致離本島才1200公尺的距離竟然花了45分鐘才登岸,且有3/4的官兵下船時因為暈船根本無法作戰;而6月24日在左營桃子園外海的模擬沃灘頭登陸演習,不幸有五輛兩棲登陸車被海浪打翻,數十人殉職,是國光計畫演練傷亡最大的一次

八六海戰及烏坵海戰失利後,蔣中正才真正明白「國光計畫」只是紙上談兵,因而對反攻大陸逐漸死心。

其實都係知唔可能反攻大陸先轉而經營台灣
美國點解無介入國共內戰,真係唔係好明

美國咁怕一個強大既統一國家,早就應該好似德國同韓國咁攪到分裂人地先係

一早介入過 係早期美國恐嚇蔣介石如果在用唔人道既方法對敵方人員 就會唔比weapons

美國介入咗啦,1946-1948年對華實施武器禁運,國軍用美式裝備嘅部隊有槍無彈;與此同時蘇聯繼續全力支持中共,提供大量喺日本關東軍手上繳獲嘅武器同埋蘇聯自己嘅武器。

成個美國國務院左膠、共諜當道,當中國共產黨唔係共產黨只係土地改革者

當時美國著眼歐洲,老蔣條仆街2戰後步署差,政治技術遠不及毛魔,害到中國咁

當時國民黨佔優勢想完全清除中共,但美國唔想中國一黨獨大希望中國似美國一樣都係多黨輪替執政,所以錯估形勢令中共一氣呵成趕走國民黨

美國 無諗過國民黨 會輸得咁快

其實韓戰明明有機會比國民黨fight back ………可惜美國揸旗嘅係千古罪人杜魯門 ……
介紹返:銅鑼灣中共安全屋
國民黨都唔係咩野好鳥

高級將領貪生怕死 , 指揮系統混亂

南京保衛戰都唔知害死幾多人
田園仲有無雪白血紅 同埋長春圍困戰
有興趣入翻來睇睇
知唔知蔣介石屠殺幾萬台灣精英本省人?
仲消滅台灣話,厲行北京話,
本來台灣話喺台灣既普及程度超過當時香港既廣東話,
中華民國咁搞法,搞到依家台灣變成普通話國度,
造成香港要保存自己本地南方語言,要自己孤軍奮鬥,
台灣係唔會幫拖。

蔣介石呢啲咁既人渣惡魔仲稱佢為「公」?
你不如嗌埋毛澤東叫毛公?
知唔知蔣介石屠殺幾萬台灣精英本省人?
仲消滅台灣話,厲行北京話,
本來台灣話喺台灣既普及程度超過當時香港既廣東話,
中華民國咁搞法,搞到依家台灣變成普通話國度,
造成香港要保存自己本地南方語言,要自己孤軍奮鬥,
台灣係唔會幫拖。

蔣介石呢啲咁既人渣惡魔仲稱佢為「公」?
你不如嗌埋毛澤東叫毛公?

如果當年國共內戰, 係毛澤東輸左

可能真係有人話:「如果係毛公嬴左就好, 今時今日中國就會變成 人人平等既社會主義國度」

華人 最喜歡對失敗者 FF
成日FF 如果失敗者嬴左, 就會點點點
國民黨都唔係咩野好鳥

高級將領貪生怕死 , 指揮系統混亂

南京保衛戰都唔知害死幾多人

咁講冇個講,你又講吓個見解

其實韓戰明明有機會比國民黨fight back ………可惜美國揸旗嘅係千古罪人杜魯門 ……

個時好明顯美國應為比蔣出兵,老蘇會出手;其實好明顯睇返過後歷史,美國睇錯,老蘇只會叫細佬打

個時好明顯美國應為比蔣出兵,老蘇會出手;其實好明顯睇返過後歷史,美國睇錯,老蘇只會叫細佬打

當時係美國總統選舉, 蔣介石 支持杜魯門對家

點知 杜魯門 當選, 所以唔支持蔣介石

當時係美國總統選舉, 蔣介石 支持杜魯門對家

點知 杜魯門 當選, 所以唔支持蔣介石

杜魯門係唔支持蔣介石,但杜魯門應該唔會睇得咁細囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞