[一億兩閘] 曼城球迷吹水區(31)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
丹尼路冇想象中咁廢,不過佢當初去巴狗會好過好皇狗

承你貴言

進攻的確勁 但防守.....
丹尼路冇想象中咁廢,不過佢當初去巴狗會好過好皇狗

承你貴言

進攻的確勁 但防守.....

防守都係最好
哥狗:進攻是最好的防守
八號
八號

星期日掛2個鐘8號 你班港豬冇得嘈啦 聽日準時返工
八號

星期日先掛,真係屌你奶,放假想行下書展都冇
八號

我今日仲book撚左草場同fd踢波
假鏝
假鏝

反骨仔
假鏝

反骨仔

助長他人志氣
八號

我今日仲book撚左草場同fd踢波

帶埋成班我鏝手足ok?

8號波室內玩下西瓜波就得
假鏝

反骨仔

助長他人志氣

國家隊fd底姐
之前對愛華頓隊長傷出盧卡古都有衝埋去隊長到睇睇
假鏝

反骨仔

助長他人志氣

國家隊fd底姐

又唔見同世三fd
假鏝

反骨仔

助長他人志氣

國家隊fd底姐

又唔見同世三fd

回到比利時國家隊,就這場比賽的11人首發而言,夏薩特、韋素、費蘭尼、西芒和高爾圖斯都是法語系,華美倫、維頓漢、艾達韋列特、迪布尼和尼恩高蘭則都是荷蘭語使用者,只有很早就來到首都布魯塞爾的盧卡古算得上是荷語法語雙修。國家隊的訓練中,荷語系的球員和法語系的球員也通常自稱兩派,交流不多。最直接表現則是隊內身價最高的兩名球員夏薩特和迪布尼的隱性矛盾,各自是兩種語系代表的兩大“核心”,如果不能產生更多的化學反應,場外的不和諧就勢必會影響到場外。
假鏝

反骨仔

助長他人志氣

國家隊fd底姐

又唔見同世三fd

回到比利時國家隊,就這場比賽的11人首發而言,夏薩特、韋素、費蘭尼、西芒和高爾圖斯都是法語系,華美倫、維頓漢、艾達韋列特、迪布尼和尼恩高蘭則都是荷蘭語使用者,只有很早就來到首都布魯塞爾的盧卡古算得上是荷語法語雙修。國家隊的訓練中,荷語系的球員和法語系的球員也通常自稱兩派,交流不多。最直接表現則是隊內身價最高的兩名球員夏薩特和迪布尼的隱性矛盾,各自是兩種語系代表的兩大“核心”,如果不能產生更多的化學反應,場外的不和諧就勢必會影響到場外。

這就是比利時這個國家在足球這一集體運動中的無奈之處。這是個天大的難題,而且幾乎無解。比利時向來以分裂著稱,北方的弗拉芒人說荷蘭語,南方的瓦隆人說法語。語言的隔閡讓兩個民族的人一直勢同水火,加上政治上很多年都處於接近“無政府”狀態,問題就更難解決。佔全國人口60%的弗拉芒人直到1930年才爭取到了荷語的官方語言的權利――方式則竟是兩地分區各自使用自己的語言。
http://m.soccer.sina.com.hk/news/article/5922450/1/20160614
屌你班鏝狗明明8號波都潛哂水
小妹成晚失眠無瞓都活躍過你地

死人妖

死人妖

屌你唔撚洗旨意拎返bwa個名

死人妖

屌你唔撚洗旨意拎返bwa個名

ken_17呢
假鏝

反骨仔

助長他人志氣

國家隊fd底姐

又唔見同世三fd

仲有古爾圖斯同迪布尼不和,可以想像呢隊波有幾唔夾
假鏝

反骨仔

助長他人志氣

國家隊fd底姐

又唔見同世三fd

仲有古爾圖斯同迪布尼不和,可以想像呢隊波有幾唔夾

好似d女咁玩小圈子
好似d女咁玩小圈子

唔怪得成隊比利時咁柒廢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞