讀soc sci 既你,畢業後既人工同career path?

219 回覆
15 Like 1 Dislike
畢業年份 2009
-行業 marketing agency
-月薪 33k + bonus
-平均工作時數 10hrs 不過成日都keep住email其實 同埋經常出差
-工作壓力 我做business development所以睇你有冇客,其實幾大會俾老闆捽
-公司福利 英國公司 28日AL 其他冇乜
16fg

濕鳩designer

12k
入嚟做心理準備

Me too

+1
無知一問
soc sci 唔係要揀major?eg.psycho sw crimi
定係只係我讀緊果間係咁
無知一問
soc sci 唔係要揀major?eg.psycho sw crimi
定係只係我讀緊果間係咁

係要揀major,亦有一科叫social science
不過呢到講嘅都係under ss college嘅科
17FG
文職 (實質上打雜
15K 5days 未計津貼
留意到ngo好多AL
社工算唔算
17FG
文職 (實質上打雜

本身有冇文職經驗?
社科受害者 13年grad
第一份工做ngo 9k (6days 朝9晚6)
第二份工做qs 13k (6days 朝8晚6)
第三份工做政府外判 19k (5day 朝9晚5)
17FG
文職 (實質上打雜

本身有冇文職經驗?

PT有
-行業
工程, Part-time的士佬
-月薪
16k
-平均工作時數
24/7輪班, 每周40-48小時不等
-工作壓力
冇乜
-公司福利
12日AL, 生日假, 醫療保險

想走但走唔到, 考慮裸辭出貨van跑
16 FG
12K NGO
12AL
No medic
-畢業年份 2010 年畢業老鬼
-行業: 正苦
-月薪: around $54k
-平均工作時數: 返 shift + OT
-工作壓力: 要帶 team (好多老鬼), 要面對市民 (比人少到反艇, 有機會畀人打), 要服侍大量老闆 (畀人捽數)
-公司福利: 正苦新制公墓員福利 = 無福利
-工作壓力: 要帶 team (好多老鬼), 要面對市民 (比人少到反艇, 有機會畀人打), 要服侍大量老闆 (畀人捽數)

似係df wor
-畢業年份 2015
-行業 digital marketing
-月薪 18
-平均工作時數 12+/day
-工作壓力 中等至偏高
-公司福利 正常

我都對digital marketing有興
有咩website/書可以介紹?

有興趣可以直接搵間agency入行 周圍都請緊人
大把外國blog posts講呢行d knowledge, 入門可以試下自己考左個adwords個試先 再睇下d social media, seo唔同channel既基本concept同應用果d都差不多
其實點解會有興趣?
-畢業年份 2015
-月薪 18
-工作壓力 中等至偏高
-公司福利 正常

巴打做agency?
mkt黎講好似digital比較好 但都幾chur
利申 in house

Marketing應該邊範都chur
巴打做邊行in house? 好唔好做?
-畢業年份 2015
-月薪 18
-工作壓力 中等至偏高
-公司福利 正常

大把外國blog posts講呢行d knowledge, 入門可以試下自己考左個adwords個試先 再睇下d social media, seo唔同channel既基本concept同應用果d都差不多
其實點解會有興趣?

因為我做緊in house, 有一半都會接觸到
想增值下自己 諗緊可能讀個digital media ge postgrad 好唔好

幾好呀 54k 一個月
-行業
工程, Part-time的士佬
-月薪
16k
-平均工作時數
24/7輪班, 每周40-48小時不等
-工作壓力
冇乜
-公司福利
12日AL, 生日假, 醫療保險

想走但走唔到, 考慮裸辭出貨van跑

Part time的士幫補到幾多 又返正職又parttime的士好勁
屌那星咁多人有咁多AL
屌那星咁多人有咁多AL

Agger
-畢業年份 2015
-月薪 18
-工作壓力 中等至偏高
-公司福利 正常

其實點解會有興趣?

因為我做緊in house, 有一半都會接觸到
想增值下自己 諗緊可能讀個digital media ge postgrad 好唔好

邊行既in house? 我將來都會想轉返in house 不過冇idea做邊行好
我覺得就唔洗讀 讀黎不如直接做仲實際
準備乞食lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞