讀soc sci 既你,畢業後既人工同career path?

219 回覆
15 Like 1 Dislike
社科受害者
2016 grad
Contract政府工
Around 20k
返1-5 有時要ot
多野做壓力都大 但同事相處得唔錯

受乜撚野害啊屌你老母臭閪
sosci揾工十分睇邊間大學 由其是政府 非三大已經可以打定輸數
Fg 乞食中

Same

+1
無從入手
讀Econ,畢左業幾年
畢業後做banking industry

原來econ係soc sci

好多大學都係WO

econ唔同bba
econ 成堆不切實際既理論
仲假過bba,咪踢佢去so sci 囉

btw 17 fg 仲乞緊

你係soc sci 個間econ??問過今年個班,好似好多人都15-20k wo 當然有一班應該重搵緊

利申,同校,defer左下年grad
sosci揾工十分睇邊間大學 由其是政府 非三大已經可以打定輸數

識有ching非三大做到EO
-畢業年份 2017
-行業 大型ngo
-月薪 29K
-平均工作時數 5day 09001700
-工作壓力 輕鬆
-公司福利 基本醫療,好多假放,18日AL
P.s. BSW

社署狗

唔係好知有乜可以增加自己competitiveness Intern呢啲人人皆有論英文叫幾好但又未到elite

唔係好知有乜可以增加自己competitiveness Intern呢啲人人皆有論英文叫幾好但又未到elite

我嗰陣係冇intern

Intern都有分做邊類型公司既intern 既
睇下你將來想做咩重點增值個方面既野仲好啦
14 grad
20k +commission
21 AL

我都識
City soci
15grad
16k
bank industry
乜social work係under social science架咩?
15grad
16k
bank industry

原來有format 跟
-畢業年份 2015
-行業 banking
-月薪 16k
-平均工作時數 8.5
-工作壓力 無
-公司福利 正常 17al
下年social science grad 諗著砍掉重練去外國讀冷氣工程
巴絲你地點睇
會唔會有d on9
因為讀呢行同埋係香港真係唔係太睇到未來
入嚟做心理準備

Me too

搵我做反面教材

都讀緊,見到多啲人一齊仆街心理平衡下啫

好興奮 見到兩年後嘅自己 希望呢兩年不斷增值自己
乜social work係under social science架咩?

係啊 但呢個post好明顯討論緊好乞食嘅ss
-畢業年份 2015
-行業 digital marketing
-月薪 18
-平均工作時數 12+/day
-工作壓力 中等至偏高
-公司福利 正常

巴打做agency?
mkt黎講好似digital比較好 但都幾chur
利申 in house
sw就咪講啦
20k基本盤
要真ss乞食科
下年social science grad 諗著砍掉重練去外國讀冷氣工程
巴絲你地點睇
會唔會有d on9

但冷氣工程有咩?
巴絲你地點睇
會唔會有d on9

但冷氣工程有咩?

冷氣呢行需求大, 但競爭都大

我諗著去外國做埋野
競爭大係指香港?
巴絲你地點睇
會唔會有d on9

但冷氣工程有咩?

冷氣呢行需求大, 但競爭都大

我諗著去外國做埋野
競爭大係指香港?

屌 起香港讀pt hd 考返個電牌算啦
乜soc sci仲有人讀架
棍知道下大家既路係點 有啲迷茫

可以跟以下講下嘛?

-畢業年份
-行業
-月薪
-平均工作時數
-工作壓力
-公司福利

NGO
$21-23k
44hrs/week
放假都有人打黎搵你跟野
23日大假 有allowance同bonus
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞