讀soc sci 既你,畢業後既人工同career path?

219 回覆
15 Like 1 Dislike
入嚟做心理準備

Me too

搵我做反面教材

都讀緊,見到多啲人一齊仆街心理平衡下啫

未grad ?

嗯,傳媒係咪仲頹?

做social media/ digital囉
呢個唔頹
畢業前考晒GA test
so sci 12grad
Aco

做左幾耐aco?
而家加人工加到幾多
社科受害者
2016 grad
Contract政府工
Around 20k
返1-5 有時要ot
多野做壓力都大 但同事相處得唔錯

Ea?

04老鬼
傳媒
23k
入嚟做心理準備

+3
-畢業年份 2016
-行業 大型ngo
-月薪 15k
-平均工作時數 9-530pm 長短週
-工作壓力 輕鬆
-公司福利 基本醫療,好多假放,18日AL

不過都諗住轉工,始終非社工做NGO好難升上去
而我冇興趣做社工

好好喎
530放工 仲有18日AL
諗住轉咩?

暫時諗住轉marketing工
而家做緊嘅嘢都可以扯到research同promotion嗰d嘢
不過自己志願係考ICAC, 就算咩工其實我都係做住考
-畢業年份 2016
-行業 大型ngo
-月薪 15k
-工作壓力 輕鬆

而我冇興趣做社工

好好喎
諗住轉咩?

而家做緊嘅嘢都可以扯到research同promotion嗰d嘢

早排請人喎
-畢業年份 2016
-行業 大型ngo
-月薪 15k
-工作壓力 輕鬆

而我冇興趣做社工

好似之前講社科個post見過你
15k ngo fg黎講算好高
有同學做pa得12k 之後頂唔順resign讀sw

唔出奇呀我係成日入呢d post
非社工位黎講15k真係算係咁
而且我個位用社署funding請基本係年年跟正苦加人工
但係做落真係唔太啱自己同埋冇乜前景咁

Btw bsw 29k...
我個人就覺得唔好盡信好d
我都同班社工同學好熟但好多話我知都冇呢個價
-畢業年份 2016
-行業 大型ngo
-月薪 15k
-工作壓力 輕鬆

而我冇興趣做社工

好好喎
諗住轉咩?

早排請人喎

第一年 有interview 炒體能
第二年 冇聲氣
2018 將會係我第三次考 已經prep緊

你咁樣都算受害者
20k 5days

應該講清楚d 我指受害者係因為初時搵工好困難 淨係搵埋d clerk同ngo 自己搵左半年工先-6搵到呢份
好多同學都係得12-14k 有d頂唔順已經quit左讀番書

你呢份仲請唔請人

好似唔多覺 你宜家果份好差?

認真問咩野Contract工20k
無興趣起底

Csb個網好多合約工都呢d價

EA post?

無錯 你唔係諗住做bank咩?

我想人工會唔會隨年資有得加?
-畢業年份 2016
-行業 大型ngo
-月薪 15k
-工作壓力 輕鬆

而我冇興趣做社工

好好喎
諗住轉咩?

早排請人喎

第二年 冇聲氣

炒體能 體能練2,3個月都過啦
有冇可能人考到EO ACO咁year1已感前路黑暗
-畢業年份 2016
-行業 大型ngo
-月薪 15k
-工作壓力 輕鬆

而我冇興趣做社工

好好喎
諗住轉咩?

早排請人喎

第二年 冇聲氣

炒體能 體能練2,3個月都過啦

係我廢嘅咁
當年仲未好似今年咁有晒標準架
我嗰陣連要體能要考咩都唔知,冇公開
同埋嗰陣做fyp做到完全冇時間點操

Aco好多都得啦
EO我都識D讀Soci考到
唔好咁灰,其實好睇你造化
冇人話讀sosci 出黎一定做ngo做公營機構架
棍知道下大家既路係點 有啲迷茫

可以跟以下講下嘛?

-畢業年份 2002
-行業 教育
-月薪 10幾k
-平均工作時數 一星期30個鐘
-工作壓力 無乜
-公司福利 醫療,年年加幾百,年尾雙糧
香港應該全線執柒咗社科佢
留名
-畢業年份 2015
-行業 digital marketing
-月薪 18
-平均工作時數 12+/day
-工作壓力 中等至偏高
-公司福利 正常
建議未grad嘅就努力做啲intern / part time砌靚cv
Fg 乞食中

Same
-畢業年份 2015
-行業 digital marketing
-月薪 18
-平均工作時數 12+/day
-工作壓力 中等至偏高
-公司福利 正常

我都對digital marketing有興
有咩website/書可以介紹?
棍知道下大家既路係點 有啲迷茫

可以跟以下講下嘛?

-畢業年份 2002
-行業 教育
-月薪 10幾k
-平均工作時數 一星期30個鐘
-工作壓力 無乜
-公司福利 醫療,年年加幾百,年尾雙糧

巴打做TA?

Aco好多都得啦
EO我都識D讀Soci考到
唔好咁灰,其實好睇你造化
冇人話讀sosci 出黎一定做ngo做公營機構架

Sosci可以做好多唔同既工 因為唔係專科 只要有門路入到行就得
建議未grad嘅就努力做啲intern / part time砌靚cv

Intern 真係好緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞