遷出立會辦公室 長毛籲恒常捐款撐抗爭

5 回覆
1 Like 2 Dislike
http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=20097933&category_guid=4104&category=daily&issue=20170722

遷出立會辦公室
長毛籲恒常捐款撐抗爭

港聞

0:00

【DQ四議員】
【本報訊】被取消議員資格的社民連「長毛」梁國雄,昨開始遷出立會辦公室,運走百箱藏書和物品到朋友於屯門的寫字樓及社民連總部。長毛呼籲港人改變只在六四、7.1捐款做法,嘗試恒常捐助民間團體,「喺一個威權主義社會,大家有機會做嘅時候,就好做嘞,將來未必得。唔係講笑,23條一過咗,可能連我哋啲戶口都要凍結」。
記者:林俊謙

長毛的議員辦公室內最多的是書本,以及過去使用過的示威物品。何建忠攝
長毛昨在立會10樓辦公室接受本報專訪,指除了書和有紀念價值的物品外,並無太多「身外物」。被問到對巿民有何呼籲時,長毛說希望港人支持某一個政治人物或政治團體時,要身體力行和持之以恒,「香港人唔太習慣做恒常嘅嘢,例如月捐,但我覺得現時咁嘅局勢,對面恃住有錢、有權、有勢,我哋呢面如果仲係行善咁樣去支持想抗爭嘅人,呢個當然係事倍而功半。好簡單,一個家庭持家,主婦都唔知有無錢買米,咁點搞呢?」

倡慳凍飲早茶錢捐助

長毛指過去不少巿民都支持他抗爭,認為支持者只要改變生活小習慣,例如出外用膳時不喝凍飲、周日不飲早茶,已能省錢用作捐款,「一日三餐出去食飯嘅人,每個凍飲加3元,每日你慳9元,9元乘30日即係270元,你捐畀社民連,咁已經幫咗我哋好大。星期日朝早食個麵包,幫自己減吓肥,唔去食蝦餃燒賣,唔去食味精,咁又可以慳返啲錢」。
長毛稱不是想勉強港人捐款,「我唔想勉強人,不過提醒大家,有啲習慣的嘢,其實一改變就唔同咗」,認為港人只在六四集會和7.1遊行時捐款,對民間團體平日運作不理想,「香港人真係要明白,喺一個威權主義社會,大家有機會做嘅時候,就好做嘞,將來未必得。唔係講笑,(基本法)23條一過咗,可能連我哋啲戶口都要凍結」。
癌上腦販民毛狗
雖然鳩達而家已經做左過街老鼠
但之前佢有集節目屌長毛真係屌到勁入肉
“年年係度捐錢比呢班人,捐錢捐錢捐錢,結果搵個人寫個好少少既講稿都冇 你話d錢洗左去邊?”
橙了

無糧出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞