書展完全無focus,淪為散貨場大笪地

185 回覆
454 Like 9 Dislike
根本無文化無內涵

經常去商務三聯睇書 博客來買書

但博客來運費貴
有d又唔送香港
但都重係平過香港既

有咩會唔送香港?買左兩年未試過
根本一路都係
算撚數啦
由10年開如中撚曬寫真毒,都唔想再去

首先講價錢,折完同出面用會員卡一樣,咁入去做乜?又要行、又要入場費

第二種類同出面書店大同小異,我想去買一套小說會唔齊既,做乜鳩?不過係多d既,好似成五十本一套

第三而家半個場都寫真乜乜乜,d雞行過就勁多喪屍跟住,d閃光燈係咁閃
書展?展佢隻雞個閪?變左人體奧妙展?

第四樓主講左,個門口由上面去左下面,入場之前要行3k,做乜撚?個條20個髮夾彎既路,沿路好少人都唔會有改道
呢個好撚痴線,即係廢老呀乜乜乜個d就上面直入,我要行多3公里,有雨就仆硬街
屌佢個場廢老專用?

近年去書展 其實只係想睇下有無新書 或者 題材特別既書
可以一次過睇哂
但近呢幾年 真係去到唔想去
年年書展 差不多年年都係果D書
好喇 見到有本有興趣想攞黎睇下
但係要去到果個位
就要過5關 斬6將迫埋去
所以決定去埋今年 以後都應該唔會再去

動漫節又係咁 年年如是 個場係大左
但好似反而無野睇咁
根本無文化無內涵

但博客來運費貴
有d又唔送香港
但都重係平過香港既

多數文具同生活雜貨都唔送
大本書好似都係
算撚數啦

首先講價錢,折完同出面用會員卡一樣,咁入去做乜?又要行、又要入場費

第二種類同出面書店大同小異,我想去買一套小說會唔齊既,做乜鳩?不過係多d既,好似成五十本一套

第三而家半個場都寫真乜乜乜,d雞行過就勁多喪屍跟住,d閃光燈係咁閃

第四樓主講左,個門口由上面去左下面,入場之前要行3k,做乜撚?個條20個髮夾彎既路,沿路好少人都唔會有改道
呢個好撚痴線,即係廢老呀乜乜乜個d就上面直入,我要行多3公里,有雨就仆硬街
屌佢個場廢老專用?

可以一次過睇哂
但係要去到果個位

但好似反而無野睇咁

其實香港人本身文化意識薄弱
場地再大,都唔會令人嘅文化意識變大。
書展如是,動漫節也如是。
上次特登去買香港民族類大書店冇ge書
順便一次過行下小書店
算撚數啦

屌佢個場廢老專用?

可以一次過睇哂
但係要去到果個位

但好似反而無野睇咁

其實香港人本身文化意識薄弱
場地再大,都唔會令人嘅文化意識變大。
書展如是,動漫節也如是。

而家覺得 想睇書 不如去誠品舒舒服服咁睇仲好
動漫節個問題 係當書展咁搞
氣氛真係唔夠熱
根本無文化無內涵

但博客來運費貴
有d又唔送香港
但都重係平過香港既

大本書好似都係

明白

文具多數去日本amazon,精美好多
試過博客來買漫畫書書衣,又寄到黎喎
唔好話乜
大大同小妹個本書好賣到加印就知而家啲人閱讀水準點啦
不嬲都係死貨場

因為新書唔會平得好多
同埋台灣買過黎真係好撚平
想買啲語言文化嘅 行左個幾鐘都搵唔到啲好嘅
屌 落三聯仲有好多本更好嘅
早知唔曬25蚊入去
係香港講文化真係食撚得屎

中大今年有本粵語文法專書
早知唔曬25蚊入去

當年中大一年班何文匯教粵音韻彙,依家仲有無呢?
早知唔曬25蚊入去

當年中大一年班何文匯教粵音韻彙,依家仲有無呢?

中大唔覺有
哩啲次文化堂出好多
其實不嬲都係咁,去書展係睇啲特別平,又或者比較冷門同特別嘅書
想買普通書平時去樓上書店,或者博客來同book depository都得啦,唔使去書展

利申: 今年買咗幾本嗰啲又靚又大本嘅英文書,仲平過book depository
根本無文化無內涵

但博客來運費貴
有d又唔送香港
但都重係平過香港既

大本書好似都係

我訂過nanoblock,送
入去根本為咗攞簽名
根本無文化無內涵

但博客來運費貴
有d又唔送香港
但都重係平過香港既

大本書好似都係

我訂過nanoblock,送

記錯check返文具好多都送/7-11自取
但係好似LEGO, figure, 大盒puzzle/玩具, Muji(呢個應該關代理事)嗰啲就唔得啦
當一個書展主打竟然係一堆冇深度,又MK冇料既寫真/MK愛情故
己經知道唔洗去

香港人睇書 笑話

好多MK仔鐘意睇果D MK故

跟手就隨手拎D好似好有品味既英文書打張卡上IG/FB
唔好話乜
大大同小妹個本書好賣到加印就知而家啲人閱讀水準點啦

根本香港人既聽歌水平,文化水平,閱讀水平都好垃圾
係班人沾沾自喜,以為自己高人一等
其實要熟出版社同書店先可以易啲搵到書。不過平就唔算太平。

文史哲要搵就去牛津港大中大,同讀書共和國搵,會比較多。

花千樹就會有馬家輝同唔少香港作者的作品,另外都有好多陳雲的正常書

城邦就有獨步出版同商週,麥田。前者就係日本翻譯小說為主,麥田就咩都有,而商週就以社會經濟為主,同時有少量小說

最後如果都搵唔到想要就可以去榆林,田園同樂文,搵到心水就買,當支持吓樓上書店,樂文每買一百蚊就送書卷,可以係佢地清倉用,仲平。

英文書上book depository 買啦,香港地區仲有多九折discount至七月底

同意
入去就係為左睇台灣書商既書
有啲一早上網睇中 69折又有得慳返運費
跟住係田園定唔知樂文執多本書就走人
上年都係係台灣書商先買到幾本書
埋單果陣仲會同你講佢覺得本書點[/i]
我記得早兩年睇過篇文舉過個例子
想睇尼采 但成個場都係得超譯尼采

書既種類真係太窄太小
有時係會希望行果時就算唔買 都可以開到自己眼界
完全零興趣
外國既書展,e.g法蘭克福,倫敦係唔會好似香港咁面向讀者,而係面對唔同地區既業界,傾copyright為主
外國既書展,e.g法蘭克福,倫敦係唔會好似香港咁面向讀者,而係面對唔同地區既業界,傾copyright為主

昨講明係業界活動係OK既,讀者明白

書展主題根本就係傾銷,貿發局仲作個主題話「旅遊」(好撚hea囉)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞