書展完全無focus,淪為散貨場大笪地

185 回覆
454 Like 9 Dislike
入場已經20
入到去唔買野基本一定蝕20
買得一兩本不如去書店買
買完又要迫
迫完又托返屋企
入場已經20
入到去唔買野基本一定蝕20
買得一兩本不如去書店買
買完又要迫
迫完又托返屋企

入場25
香港書展不嬲定位係一年一度大型散貨場
大笪地唔係focus?
入書展已經戇鳩啦,人地當花巿行你地就真係入去買書?平時書都唔撚睇啦你地
印象中書展一直都係行呢個路線
散貨為主
將啲過氣書10蚊20蚊咁賣出
其他書都會有折,但個價錢其實同上樓書店差唔多
除非想入去買平書(但買平書的意義係邊呢?)
如果唔係都無必要去
屌 講起上年去書展買左kindle,個陣無點搵過kindle嘅資料,見到個booth有賣就去睇,佢自稱自己係Amazon係香港唯一代理商,係行貨,有壞就交返俾佢整就得,點知買到返屋企發現個kindle有人用過,因為連左另一個人嘅ac,即刻打去叫佢退錢
後來先知原來kindle係香港根本無代理
仲要賣到咁貴,我自己black friday上Amazon買平到笑
就係見佢係書展擺先覺得有信譽
點知原來都係咁
選擇少啫

希望搞手敢規定書商submit book list先
唔俾有duplicate title出現
見到fb有個fd買左好多ig/blogger果d垃圾書同核突漫畫買左十幾本,仲沾沾自喜平鋪黎影
唔知點解覺得好尷尬
成個環境好撚逼 睇書嘅都算 拖喼同車果班真係垃圾黎 每個單位都已經唔係大 條路又窄又難行 睇條撚咩
無去成七八年
得閒去書局睇書好過啦
想平就博客來
ntu 都 okay 但太細
根本無文化無內涵

經常去商務三聯睇書 博客來買書

三大都喺中聯辦做老闆,嘆冷氣睇到盡, 係樓上書店或者網上購買支持好過
博客來 但幾時先有免運費
我喺學生文藝月刊見到好多正嘢喎
好多小學生中學生嘅文學類書,有啲都唔差,雖然無乜名氣,但當支持下都好
好多小學生中學生嘅文學類書,有啲都唔差,雖然無乜名氣,但當支持下都好

小學生中學生寫,自膠
差唔多5~6年冇去
車費+入場費。要買幾多先真係平左?
習慣左睇晒1本先再買第2本
屌 講起上年去書展買左kindle,個陣無點搵過kindle嘅資料,見到個booth有賣就去睇,佢自稱自己係Amazon係香港唯一代理商,係行貨,有壞就交返俾佢整就得,點知買到返屋企發現個kindle有人用過,因為連左另一個人嘅ac,即刻打去叫佢退錢
仲要賣到咁貴,我自己black friday上Amazon買平到笑
點知原來都係咁

我睇完你講再睇返個價
貴咗2-3舊
點知原來都係咁

唔報海關?
琴日去完 原來想搵有關設計/電腦嘅書 但行曬全場都唔見有

傻的嗎,呢 d 書你點解唔去返書店而要去書展搵,除左賣唔出既貨其它書根本唔會擺向書展度買。
琴日去完 原來想搵有關設計/電腦嘅書 但行曬全場都唔見有

page one今年收左皮

佢以前都有唔少design書

都係散貨場。

香港人睇書 笑話
原來都有人咁覺得,我以為自己脫節左
得一兩檔會停低睇
好多內地書
一堆幾年前無人買既書10蚊本 eg 麥玲玲,乜乜國情呀
成堆心理書,走出抑鬱
樓上成層就小朋友補充練習,補習學校

最後都係買左幾本英文小說

內地係共產中文!!係大陸啊!!

係中國書

agger,大陸都錯

以前支那參展商既 area 根本連人流都唔會特意經過,同其它位置既反差超大對比。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞