書展完全無focus,淪為散貨場大笪地

185 回覆
454 Like 9 Dislike
今日晏就去
利申 kindle 美亞買書
當一個城市變成咁樣幾有錢都無用
貿發局展覽=散貨場,不過偶爾可以執到寶

有 d 書可能以前覺得唔岩睇,或者買漏左,真係書展先有機會揾翻
冇去好耐,有多人又迫,D書出面都有得買,你去埋我個份
又撚人真係買書同睇書咩,去襯熱鬧姐
十年無去過
依家出面啲書局一樣有折
諗唔到理由要俾入場費去同人迫

上年老豆最尾嗰日去書展
咩十蚊一袋任執
執咗堆書返嚟無睇過
冇去好耐,有多人又迫,D書出面都有得買,你去埋我個份

咪係 再睇遠d網上大把野學 youtube 有埋片 書既作用愈來愈細

On9 人地講緊出面買好過
你講乜鳩書既作用細 9唔撚搭8 書既存在自然有佢價值 你只係睇埋啲工具書梗係冇撚用啦
成行靠個書展搵食㗎
明顯呃鳩D MK傻仔入去買本書打卡
KMB 入去賣巴士模型, 都唔知做乜鳩
TDC搞既show係咁垃圾架啦
不嬲都係架啦
傻仔先會覺得呢d垃圾cap水書展需要乜9 focus
原來都有人咁覺得,我以為自己脫節左
得一兩檔會停低睇
好多內地書
一堆幾年前無人買既書10蚊本 eg 麥玲玲,乜乜國情呀
成堆心理書,走出抑鬱
樓上成層就小朋友補充練習,補習學校

最後都係買左幾本英文小說

內地係共產中文!!係大陸啊!!

係中國書

系中國書 +1
要睇書要買書幾時都可以 唔一定要書展到先黎買書睇 更何況書展咁多人迫黎迫去 點會睇到書 我寧願係出面書局打書釘 慢慢睇 睇到岩心水先買
書展真心好多人 好誇張 基本上條路已經夠窄 仲要有好多人拖gip同推BB車

最重要係啲書本類型太單一化 唔係旅遊書就係DSE練習 其餘嘅一係兩登講故台啲書 一係兒童課外書

好少科學/文史哲/政治書

書展入面仲好似有銀行響度 唔知搞保險定乜 九唔搭八

三樓堆on9攤檔唔知做乜撚 又賣保險又環保傳銷又賣飾物記念品,屌你老母連佛教蓮燈呀玩具puzzle呀呢啲都有
唔講仲以為去左旺角d商場

如果唔係有d作者分享會既話,呢壇野只可叫做一個商業營銷會而唔係文化界既書展

貿發局搞嘅
點會唔商業

Agger
話說TDC當初都系因為7月冇展覽先搞書展攝檔期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞