書展完全無focus,淪為散貨場大笪地

185 回覆
454 Like 9 Dislike
今年都無乜值得買既新書

我星期五好早入場, 先叫行得比較舒服, 有時間睇下書

星期五放工到星期日, 完全係迫到痴線

諗住今晚十點後入
原來都有人咁覺得,我以為自己脫節左
得一兩檔會停低睇
好多內地書
一堆幾年前無人買既書10蚊本 eg 麥玲玲,乜乜國情呀
成堆心理書,走出抑鬱
樓上成層就小朋友補充練習,補習學校

最後都係買左幾本英文小說

內地係共產中文!!係大陸啊!!

大陸係共產中文!!係支那啊!!
原來都有人咁覺得,我以為自己脫節左
得一兩檔會停低睇
好多內地書
一堆幾年前無人買既書10蚊本 eg 麥玲玲,乜乜國情呀
成堆心理書,走出抑鬱
樓上成層就小朋友補充練習,補習學校

最後都係買左幾本英文小說

內地係共產中文!!係大陸啊!!

係中國書

agger,大陸都錯
但英文書,小朋友繪本真係平 d
琴日去完 原來想搵有關設計/電腦嘅書 但行曬全場都唔見有

page one今年收左皮

佢以前都有唔少design書

上年都似就執,反而 crown books 上年唔錯
睇社會姐香港真係睇書既十個都無一個,唔加d另類野邊引到人
早幾年買左Amazon 個電子書,冇再買過書
完全同意 間間都差唔多
根本無文化無內涵

經常去商務三聯睇書 博客來買書

正解

好可惜,香港既書藉網購好落後,有時要spakletake

去三中買書就死撚左佢啦
中大,港大啲書ok
書展真心好多人 好誇張 基本上條路已經夠窄 仲要有好多人拖gip同推BB車

最重要係啲書本類型太單一化 唔係旅遊書就係DSE練習 其餘嘅一係兩登講故台啲書 一係兒童課外書

好少科學/文史哲/政治書

書展入面仲好似有銀行響度 唔知搞保險定乜 九唔搭八

渣打係書展獨家合作銀行
佢會有流動分行比參展商係會場內存CASH
同埋會係3個月前低息借錢比出版社印書趕書展, 書展賣到錢先還

當然, 佢都可以係場內擺BOOTH做promotion, 信用卡之類

書展唔係都有d分享會架咩
事實上係讀書人支持唔到個市場,先要咁搞
貿發局展覽=散貨場,不過偶爾可以執到寶
巴打有無書展live相片睇下,想睇下多唔多人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞