高登仔做老闆!自學三個月製「無死角」風扇仔

301 回覆
515 Like 47 Dislike
其實只係因為連登仔驚人成功
自己又乜都做唔到,
佢又真係一手一腳創業
又唔可以屈佢父幹,富二代
佢成功會完全傷害到連登仔自尊心
所以逼於無奈反佢
如果望到佢蝕錢就好撚開心
因為反映到連登仔既自我保護機制
掩飾到自己唔敢冒險,唔敢進取,講就無敵等等
而佢蝕錢
就唔洗驚死同自己一樣身為連登仔既人賺到大錢
唔係既話,未顯得自己打份牛工好on9
其實要體諒連登仔個種自卑心態
為左自尊只能夠踩低人。。

btw,如果佢係營銷營運產品人力品牌經營風險等出左問題我都係要笑柒佢,因為唔做足準備

利申: 老細,有資格笑

唔會囉
就係驚佢一出就收咗皮先要屌大力啲
經得起我地嘅質問,先有足夠能力屌打坊間嘅風扇仔

無錯
問親條友野唔係話人睇死
呢到做開相關野嘅巴打好心教佢提佢就話人地唔識又話老點佢

串過馬撚
外型沒乜問題
不過唔明點解要分兩part
理論上將充電器同風扇底部combine一齊會比較合理
同埋相對方便

從生產角度諗
其實啤一件模比起啤兩件平
如果因為純粹係為左增加持續力
點解唔直接係底部改左個design
變左慳返個wieless charger同磁石
因為我真係諗左好耐
唔明變點解要分兩part
因為一件過其實一樣使到佢既要有求

利申 產品設計

想輕d 囉屌
唔一定要帶埋下面個舊出街麻

咁你買得呢個就係預埋下面個無線充電出街
點會輕左
如果帶上面個出街而唔帶下面個出街咪沒左個特別囉
再者你買得呢個就係因為佢個賣點(角度 持續力)

你當電話咁諗囉
唔係次次出街都要帶尿袋麻

唔怪得產品設計收咁低分
其實只係因為連登仔驚人成功
自己又乜都做唔到,
佢又真係一手一腳創業
又唔可以屈佢父幹,富二代
佢成功會完全傷害到連登仔自尊心
所以逼於無奈反佢
如果望到佢蝕錢就好撚開心
因為反映到連登仔既自我保護機制
掩飾到自己唔敢冒險,唔敢進取,講就無敵等等
而佢蝕錢
就唔洗驚死同自己一樣身為連登仔既人賺到大錢
唔係既話,未顯得自己打份牛工好on9
其實要體諒連登仔個種自卑心態
為左自尊只能夠踩低人。。

btw,如果佢係營銷營運產品人力品牌經營風險等出左問題我都係要笑柒佢,因為唔做足準備

利申: 老細,有資格笑

唔會囉
就係驚佢一出就收咗皮先要屌大力啲
經得起我地嘅質問,先有足夠能力屌打坊間嘅風扇仔

無錯
問親條友野唔係話人睇死佢就話人針住佢
呢到做開相關野嘅巴打好心教佢提佢就話人地唔識又話老點佢

串過馬撚
其實淘寶個外形靚少少嘅嘢都起碼100人仔以上,三四十蚊係樣柒加快壞,拎嚟比較無意思
仲有笑人樣柒嗰啲做乜鳩
無印良品有部風扇仔廢廢地都賣二百幾,有時講品牌設計包裝,唔係話有呢樣產品就唔需要另一樣

建議巴打出多個柔和顏色,黑紅太型格另外如果量產得嚟都11月就收埋等到下年3月左右先開始煲起個產品效果應該好啲

其實芭蕉扇咁成功就係因為佢個價夠低,出風又夠勁,續航可以去到3、4粒鐘,已經足夠應付一般需求。

變相高檔市場要有足夠嘅賣點先可以突圍。 顏色外形都係一個賣點,紅黑幾型,可以出;仲有兩三隻顏色可以考慮下,但切忌同時出太多顏色,會去唔哂啲貨。
賣俾歐洲巴士司機其實而家個design有好多可以polish嘅地方

例如啲按鍵嘅手感對得住個售價,個風扇嘅設計應該越容易拆越好(可以參考HD650 耳機) 顏色方面去/r/mechanicalkeyboards走一轉應該可以搵到唔少啱用。

好提議
其實創業好多細微嘢可以參考一啲high class brand
比條公式大家參考下
風扇 (穩定板)≥ 所有手提風扇
尿袋 = 其他牌子尿袋
風扇 + 尿袋 = 小型家用風扇
風扇 + 風扇 + 尿袋 + 尿袋 ≤ 家用風扇

風扇 尿袋 可以分開買, 除非是特別用家,一部風扇+穩定板夠晒用,當然穩定板係非賣同未開發,暫定facebook過 2000 likes 就開發免費送

查實係咪得嗰四隻色?隻出嚟清潔又難唔難呢?風扇係咪都會痴啲塵架啦

暫定四色,前兩隻為港男而設,後兩隻為港女而設

唔會點痴塵一吹就甩,用油性筆畫都抹得甩,考慮緊加唔加多個程式,好似相機咁除塵

唔好哂時間雕花喇
你隻coating觸感好好,但防塵其實只係一般,特別係高位會痴得勁啲

但用喺風扇仔度問題唔大,可能開足兩三個月先會覺有塵。 如果要除塵方便嘅不如做好啲個防水防塵,IP67;滴兩滴洗潔精落盤水度浸兩分鐘就乾淨哂,反正幾個月先洗一次。
幾靚仔
高登
不了
Unwire fb 出咗
評價一面倒
仲話連登仔睇死佢, 唔係主流意見
評價一面倒

全世界都妒忌我
呢鋪靠發明家打番響香港kickstarter 個朵
你知啦香港眾籌出名delay 又唔出貨 咩zaps 呀,智能咖啡機呀
評價一面倒

全世界都妒忌我

連登就話無人知你係邊個鳩up遮
fb人地用真身俾comment無得賴啦
加油
支持。
但睇完個實物。一來唔覺有咩大創新。最弊係上埋媒體。洶佬好快有"正版".
承上面巴打既話。快D過歐美市場。留起香港會死人
好睇過個個都用果隻公廁款 如果多幾個色或者設計就好
出左實買

樓主個風扇有咩值得貴日本仔嘢

樓主個風扇有咩值得貴日本仔嘢

其實佢唔計舊電嘅話價錢同哩啲差唔多
呢個post叫加油個d真係害死人。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞