[討論]超人Ultraman[34] Decker最終章 2月23日上映 新女超人ディナス登場!!

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
cut咗最驚喜果下出嚟做預覽
睇完
如果真超90 我會比呢套80
個人覺得拉打<EVA<哥<=超
有冇睇過The First ?
如果同The First比呢?
第1次睇粵配結局
聽慣咗日文 唔係好慣
大家唔好去SHF嗰post
有個hihi 冇加密,post咗幾張劇透圖
咁我又唔想用The First比

唔劇透咁講
如果真超人 梅菲之前係致敬 梅菲開始係戲肉
咁真拉打9成時間都係致敬
絕對唔會話唔好睇/難睇 真人老屎忽都會睇得開心
但真係微妙
呵 佢好死唔死貼個幾個shot
有冇用舊bgm?
見你地講 好想去睇吓添
但我會忍住
有 純粹講致敬位上同真超一樣足本的
你咁講即係重做以前劇嘅情境多啦
咁當然故事 背景係會有改 真超都係咁
但係你想像一下 真超梅菲之前個段感覺拉長到8~9成時間
咁你就會覺得有少少問題
正呀
https://youtu.be/8g_dCYZet-E

搵返超人Data Ep 8
10勇士
即係你覺得主要係用少少新背景做返舊故
而冇隨住時代改變而加一啲新元素?
唔係

或者我自己都再消化下先
算啦 諗下好難唔劇透咁講個問題 咁講算
首先真超做到既野(致敬 / 隨時代創新etc) 真拉打都做到
絕對唔會伏作 如果有機會放心入去睇
但係我會覺得真拉打「劇情鋪排同發展」係差一點點

我半劇透真超算 反正香港上映左咁耐
真超主題係友情信賴同溫柔
人類對超人 恐懼 > 懷疑 > 信賴 > 不捨
同時超人對人類 純粹負責任 > 對人類有興趣 > 信賴 > 奉獻
呢個發展非常平滑流暢 同時間對焦點永遠在超人同特搜隊身上
咁陳述主題個時就睇得好舒服

真拉打主題係愛同溫柔 佢poster標題:「改變的東西, 不變的東西, 以及不想改變的東西」
但係佢今次對焦點多左2點 1個係女主角同 1個係十文字 仲要係中途加入
導致劇情分拆得比較散而且鋪排耐
導致說明同鋪排不足既地方較多
導致故事回收得比真超較突兀同急促
導致高潮比真超黎得較慢
有冇日本既巴打去左日文好差 聽唔明可以係邊買飛
btw 超簡單真拉打劇透
比心急 + 唔介意既人概睇
零仔果然真主角
個消除Data嘅敵人一開場就搵Zero講野

下集好似到X 係咪都係大地配
已經永遠奪捨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞