警方消息:櫻木花道配音者係輔警士沙 響亮聲線維持車公廟秩序

10 回覆
0 Like 3 Dislike
改編自日本漫畫《男兒當入樽》嘅電影THE FIRST SLAM DUNK近日熱爆上映中。警隊官方刊物《警聲》最新一期提到,當中聲演男主角櫻木花道嘅梁志達,同時係輔警警署警長(士沙),佢早於1995年為主角配音,廿多年後為電影版「傾力聲演」。

扮地盤廣播獲讚 成入行濫觴

梁sir於1990年代初做地盤文員,成日用對講機同工友聯絡,得閒會模仿地盤廣播,獲讚賞扮得「維肖維妙」,所以對配音工作產生興趣,1993年起做配音員,近30年間聲演過好多角色。

梁sir一直夢想成為警察,惟未獲取錄,於是喺1987年加入輔警圓夢。佢話擔任輔警要處理唔同案件,包括家長焦急搵失蹤子女,而呢啲真實情感體會,對於聲演唔同角色能發揮奇妙作用。佢分享,多年前喺一個警隊頒獎禮上,以選美大賽主持聲線宣讀得獎名單,成功帶動全場氣氛,自此收到唔同部門邀請擔任司儀。現駐守田心分區嘅佢又話:「農曆新年期間,警方會到沙田車公廟維持秩序,我響亮的聲線十分適合在現場作出呼籲。」

https://news.mingpao.com/pns/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20230209/s00002/1675880386770/%e3%80%90emily%e3%80%91%e6%ab%bb%e6%9c%a8%e8%8a%b1%e9%81%93%e9%85%8d%e9%9f%b3%e8%80%85%e4%bf%82%e8%bc%94%e8%ad%a6%e5%a3%ab%e6%b2%99-%e9%9f%bf%e4%ba%ae%e8%81%b2%e7%b7%9a%e5%8a%a9%e7%b6%ad%e6%8c%81%e8%bb%8a%e5%85%ac%e5%bb%9f%e7%a7%a9%e5%ba%8f

警方a消息:櫻木花道配音者係輔警士沙 響亮聲線維持車公廟秩序
https://lih.kg/3301448

原post
原來係咁呀
舊年睇生活小貼士同恐怖醫學都係佢做vo,而家就同流川個配音員一樣喺cctvb
即係狗吠聲
想增加親切感幫班狗洗底?

食屎啦仆街
原本我都諗唔明點解唔繼續自由身,而家知答案了
洗白
動漫還動漫,政治還政治
好彩無睇發行羚邦已經唔洗睇
教練,我好想去做賊呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞