Disney+ 訂戶數出現有史以來的首次下滑

31 回覆
13 Like 1 Dislike
娛樂巨頭迪士尼(Walt Disney Co.)8日表示,為省下55億美元成本,讓旗下串流媒體實現獲利,將裁員7000人。這是艾格(Bob Iger)去年底回鍋擔任執行長後,做出的第一個重大決定。

路透社報導,這波裁員人數約占迪士尼全球員工總數的3.6%。

法新社報導,艾格在迪士尼公布最新季度財報後對分析師表示:「我不是輕易做出這個決定,我非常尊重和讚賞我們全球員工的才華和奉獻精神。」

為降低成本並將權力交還創意高層,迪士尼將重組為3個部門,分別為負責電影電視和串流的娛樂部門、運動頻道ESPN部門,以及負責迪士尼樂園、體驗與產品的部門。

艾格告訴分析師:「這次重組將為我們的營運帶來更具成本效益、更協調的方法。」串流仍是迪士尼的優先要務。

根據2021年年報,截至2021年10月2日,迪士尼在全球擁有19萬名員工,其中80%為全職。

不過,迪士尼指出,由於消費者削減開支,上季其串流媒體服務Disney+的訂戶數出現有史以來的首次下滑。與3個月前相比,12月31日時,Disney+訂戶數下滑1%,來到1.681億。

分析師普遍預計股價會下跌,但迪士尼股價在盤後交易一度上漲8%。

https://tw.news.yahoo.com/%E7%82%BA%E6%92%99%E7%AF%80%E9%96%8B%E6%94%AF%E5%85%A8%E9%9D%A2%E9%87%8D%E7%B5%84-%E8%BF%AA%E5%A3%AB%E5%B0%BC%E8%A3%81%E5%93%A17000%E4%BA%BA-021713846.html
免費咪唔下滑
睇完我和彊屍之後就unsubscribe

好多人係好奇先substribe來睇下咩料,
睇過麻麻咪cut
Marvel呢期無野
正路丫
唔係以為d人訂黎睇米奇老鼠下話?
我係訂黎睇星戰,
無計,
得D+ 有星戰野睇,獨攬左。
剛剛cut左
不嬲少野睇
預左啦
冇人會想係2022年比錢睇返90年代既我和彊屍有個約會
炒撚左個香港MARKETING佢啦屌
咪撚將試當真D GAG片當成潮流先得架屌
睇晒想睇嘅嘢咪cut

當初成班傻鳩連登仔拎啱啱先面世嘅disney+同已經好多年嘅netflix比
冇人會想係2022年比錢睇返90年代既我和彊屍有個約會
炒撚左個香港MARKETING佢啦屌
咪撚將試當真D GAG片當成潮流先得架屌

人地試當真TUNE撚到D色調同當年亞視一鳩樣係帶有抽水或諷刺意味
你迪迪尼香港MARKETING就以為香港人好撚想睇返閒閒地一部都成30幾40集既我和彊屍,都痴撚線既
而家邊撚個仲有時間睇30集以上既劇集呀
睇十零集既韓劇,節奏稍為慢少少都座底要改成1.25倍速啦屌
套黑豹垃圾到傻
串流玩法就係可以彈出彈入
咁呢排你未有野好睇,舊野又睇晒或者冇興趣,暫時unsub都好正常姐
其實最大原因係上年訂一年plan 600幾 /有送1年plan嘅開始到期
我就係其中一個
垃圾到爆 介面成日出事 又慢
係好在幾多港產片
睇左一年就冇再續
d+冇靚電視根本睇唔到最好效果
舊hdr 電視睇啲片黑到仆街
仲有pc mobile 版d+ 畫面又差
都冇野睇
D woke shit唔撚好睇
唔講有冇野睇先
電視個ui 廢撚到,分類又少、亂9咁分
簡單睇開modern family 想跳返之前集數睇
要搵返個series 先可以簡集數
頭尾歌又唔識自動skip

Netflix 真係屌打
netflix個ui真心做得幾好
1/3 又會升番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞